Jemaah Haji Boleh Periksa Status Perjalanan Barang Secara Online - Semasa | mStar

Jemaah Haji Boleh Periksa Status Perjalanan Barang Secara Online

KUALA LUMPUR: Jemaah haji yang menggunakan perkhidmatan Pos Malaysia Berhad bagi penghantaran barang dari Makkah dan Madinah boleh memeriksa status terkini perjalanan barang mereka secara online.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Pos Malaysia Mohd Shukrie Mohd Salleh berkata sistem jejak dan kesan Malaysia itu, pertama kali digunakan dan ia akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

"Jemaah haji akan diberi nombor rujukan dan mereka boleh memeriksa lokasi terkini penghantaran barang mereka menerusi laman web Pos Malaysia di www.pos.com.my," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan taklimat perkhidmatan bagasi haji Pos Malaysia di sini Rabu.

Beliau berkata tiada had bagi jumlah penghantaran barang tetapi setiap barang perlu mematuhi berat maksimum yang ditetapkan iaitu tidak melebihi 30 kilogram.

Caj penghantaran barang jemaah haji ke Semenanjung Malaysia ialah RM14 sekilogram dan RM19 ke Sabah dan Sarawak.

Air zam zam pula dikenakan caj RM115 bagi botol seberat 10 liter ke Semenanjung dan RM135 ke Sabah dan Sarawak.

Mohd Shukrie berkata jemaah haji boleh membuat pembayaran secara tunai di kaunter Pos Malaysia di Makkah dan Madinah atau pembayaran ketika menerima barang di tanah air selain bayaran melalui potongan akaun Tabung Haji.

"Semua barang dijamin akan dihantar ke destinasi masing-masing dalam tempoh 3-14 hari bekerja selepas tarikh ketibaan barang di Lapangan Terbang Kuala Lumpur.

"Jemaah haji boleh menginsuranskan barang sehingga nilai maksimum perlindungan RM4,500 bagi setiap konsainan pada kadar premium seminimum 6 Riyal," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata Pos Malaysia menggerakkan seramai 30 petugasnya di Makkah dan Madinah bagi menguruskan proses kiriman barang jemaah haji pada musim ini.

Pos Malaysia juga dijangka akan mengendali kira-kira 200 tan barang jemaah haji termasuk bagasi, bungkusan dan air zam zam musim ini berbanding 150 tan tahun lepas, katanya.

Maklumat lanjut mengenai pengendalian barang jemaah boleh didapati di talian PosLine 1-300-300-300 atau menerusi e-mel di PosLaju.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain