Sultan Selangor Nasihat Pelajar UPM Tidak Terlibat Dalam Demonstrasi Jalanan - Semasa | mStar

Sultan Selangor Nasihat Pelajar UPM Tidak Terlibat Dalam Demonstrasi Jalanan

SERDANG: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menasihati pelajar universiti khususnya pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM), agar tidak melibatkan diri dalam demonstrasi jalanan.

Sultan Sharafuddin yang juga Canselor UPM, bertitah demontrasi jalanan amat tidak bersesuaian dengan budaya di negara ini kerana perbuatan itu hanya mengundang pelbagai masalah kepada masyarakat.

"Adalah menjadi kebiasaan manusia apabila mereka berkumpul secara beramai-ramai dan berarak di bandar-banda raya, ia akan mencetuskan hura-hara kerana akan ada yang bertindak mengikut emosi yang tidak terkawal," titah baginda pada majlis Gemilang Akademia UPM, di sini Rabu.

Titah baginda perbuatan tersebut mendedahkan pelajar kepada tindakan undang-undang seterusnya tuduhan di mahkamah dan tindakan dibuang universiti.

"Pelajar sepatutnya menumpukan perhatian di dewan kuliah atau di perpustakaan untuk mengulang kaji pelajaran bersesuaian dengan tanggungjawab sebagai seorang pelajar universiti.

"Kita perlu ingat bahawa ramai lagi pelajar yang tidak dapat peluang untuk belajar di universiti, oleh itu janganlah dipersiakan peluang yang ada itu dan menghampakan harapan ibu bapa serta keluarga," titah baginda.

Titah baginda lagi golongan pelajar merupakan aset negara dan kejayaan mereka merupakan kejayaan negara.

Meskipun hasrat kerajaan memberi sedikit kelonggaran kepada pelajar universiti untuk melibatkan diri dengan politik dan berpersatuan, tetapi ia perlu dilakukan secara berhemah dengan mengambil kira kepentingan masyarakat dan mematuhi undang-undang pada setiap masa, titah baginda.

Sultan Sharafuddin berharap pelajar memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ada di universiti bagi membangunkan kapasiti dan potensi diri untuk kemajuan bangsa dan negara.

"Jangan terikut-ikut dengan emosi kerana di mana pun pelajar berada, tingkah laku dan tindakan mencerminkan kewibawaan dan intergriti UPM sebagai institusi pendidikan tinggi yang dibanggakan," titah baginda.

Pada majlis itu Sultan Selangor berkenan menyampaikan Anugerah Fellowship Naib Canselor kepada 15 tenaga akademik yang cemerlang dalam perkhidmatan pengajaran penyelidikan dan inovasi serta perkhidmatan profesional.

Daripada 15 penerima itu, tiga dipilih untuk menerima anugerah tertinggi iaitu Anugerah Khas Naib Canselor.

Mereka ialah Prof Madya Dr Zeenathul Nazariah Allaudin dari Fakulti Perubatan Veterinar untuk kategori pengajaran, kluster sains tulen dan kesihatan; Prof Datuk Dr Yaakob Che Man dari Fakulti Sains dan Teknologi Makanan bagi kategori penyelidikan kluster sains dan teknologi makanan serta Prof Dr Fatimah Mohamed Arshad dari Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan untuk kategori perkhidmatan profesional. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tablet '1Malaysia Pad' Kini Di Pasaran

Artikel Berkaitan

default image

Anwar Bantah 'K-Pop Ala PKR'

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain