Bina Negara Ini Bersama Dalam Semangat 1Malaysia - PM - Semasa | mStar

Bina Negara Ini Bersama Dalam Semangat 1Malaysia - PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan rakyat Malaysia mengenai pentingnya membina negara ini bersama-sama dalam semangat 1Malaysia dan nilai-nilai baik dan menangkis semua cubaan untuk memusnahkan negara ini.

"Adalah penting untuk kita membina negara ini, misalnya untuk membina sebuah rumah, ia perlu dibina setingkat demi setingkat, lakukan permulihan dan belajar daripada kesilapan, kita perlu memandang ke depan, berdamai...itulah konsep yang perlu diberi peringatan kepada rakyat Malaysia," katanya.

Berucap di hadapan penganut agama Buddha di Kuil Buddha Maha Vihara di Brickfields di sini sempena sambutan Hari Wesak Sabtu, Najib menegaskan akan pentingnya untuk rakyat, bukan sahaja mengamalkan sikap saling bertoleransi tetapi 'berhijarah ke tahap penerimaan sepenuhnya' dan menghormati perbezaan masing-masing.

Katanya apa juga anutan agama seseorang itu, adalah penting untuk mencari kebaikan agama itu seperti sikap positif dan ajaran baik yang dapat membentuk nilai-nilai baik untuk negara.

"Apabila kita bercakap mengenai nilai-nilai baik, ia perlu diamalkan dan diterapkan pada peringkat berbeza," katanya dan menurut Perdana Menteri, beliau percaya Malaysia akan mempunyai masa depan cerah kerana rakyatnya secara berterusan menyumbang kepada pembangunan negara.

Najib berkata kaji selidik yang dilakukan oleh Global Peace Index tahun lepas yang mendedahkan Malaysia adalah negara ke-19 paling aman dan selamat daripada 153 negara di dunia, menunjukkan betapa berjayanya Malaysia walaupun ia sebuah negara berbilang kaum.

"Anda dapat lihat betapa kayanya kita dengan pelbagai kumpulan etnik dan agama. Kerajaan Malaysia mengucapkan terima kasih kepada semua bagi keamanan dan kemakmuran ini," katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan Ketua Sami Buddha Malaysia Datuk K. Dhammaratana Thera.

Terdahaulu, Liow, yang juga Timbalan Presiden MCA dalam ucapannya berkata semua rakyat Malaysia perlu menganggap diri mereka sebagai sebuah keluarga besar dan mendukung semangat muhibah dan saling menghormati.

Beliau berkata toleransi, persefahaman, sabar dan penyayang merupakan keperluan asas untuk menjamin perpaduan dan keamanan di negara ini.

"Rakyat Malaysia perlu berpegang kepada prinisp Semangat 1Malaysia iaitu semangat muhibah, persefahaman dan menghormati sebagai asas untuk sebuah negara progresif dan bersatu," katanya.

Liow berkata tema sambutan Hari Wesak ke-50 'Patriotisme dan Keharmonian Beragama untuk Malaysia Bersatu' jelas menunjukkan hasrat semua rakyat Malaysia, tanpa mengira bangsa atau agama. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?