Terengganu Mohon Pinjaman RM500 Juta Untuk Projek Bekalan Air

KEMAMAN: Kerajaan negeri Terengganu akan memohon pinjaman sebanyak RM500 juta dari kerajaan pusat untuk membiayai projek bekalan air di kawasan perindustrian Teluk Kalong dekat sini bagi keperluan industri.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata bekalan air di kawasan itu meningkat dari masa ke semasa berikutan pertambahan kilang baru termasuk Kilang Keluli Bersepadu Eastern Steel yang sedang dibina.

"Apabila kilang Keluli Bersepadu Eastern Steel siap nanti bil airnya sahaja dijangka akan mencecah RM1 juta sebulan, dan sebelum ini Perwaja Steel hampir RM400,000 sebulan sementara Tioxide Malaysia Sdn Bhd bil airnya mencapai RM500,000 sebulan.

"Sebab itu kita amat memerlukan pinjaman ini dan kita telahpun melantik konsultan sebagai langkah awal melaksanakan projek bekalan air tersebut," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Dana Tahun Baru Cina 2012 peringkat daerah Kemaman di Dewan Datuk Seri Amar Diraja, di sini, Selasa.

Majlis tersebut turut dihadiri oleh Adun Chukai, Datuk Mohamed Awang Tera, Adun Kemasik, Ir Rosli Othman dan Adun Air Putih, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar.

Menurutnya projek tersebut dijangka akan memakan masa dua hingga tiga tahun untuk disiapkan dan sebagai langkah sementara kerajaan negeri akan membeli air daripada Petronas dengan menarik bekalan air di Dungun.

Sementara itu, seramai 1,577 orang menerima Dana Tahun Baru Cina itu membabitkan seramai 1,059 dari Dun Chukai, 337 (Dun Kemasik), 155 (Dun Kijal) dan 26 (Dun Air Putih) yang membabitkan perbelanjaan RM400,500. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain