Kementerian Pelajaran Bantu Keluarkan Lebih Ramai Jurukimpal Untuk Industri Minyak & Gas

BANGI: Kementerian Pelajaran pada Jumaat menandatangani perjanjian dengan Shell Malaysia untuk membantu melatih dan mengeluarkan lebih banyak jurukimpal khusus untuk industri minyak dan gas.

Shell Malaysia dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata di bawah Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai dengan kementerian itu, syarikat minyak itu akan melabur RM100,000 setahun untuk tempoh lima tahun bagi menyediakan program kimpalan khusus kepada pelajar terpilih di Sekolah Menengah Teknik Bintulu.

Latihan itu, berdasarkan Kurikulum Latihan Vokasional Negara untuk Jurukimpal, adalah sebahagian daripada program "Latihan Perindustrian Juru Kimpalan" atau Projek LINK syarikat itu.

Shell sebelum ini memperuntukkan RM200,000 untuk memulakan program itu dengan menyediakan peralatan dan kelengkapan perlu di sekolah itu. Program itu dilaksanakan susulan kejayaan Projek LINK yang diusahakaan oleh Shell dengan dua lagi sekolah teknik di Miri kira-kira 20 tahun lepas.

Tom Wong, Pengurus Besar (Pembuatan), yang menandatangani MoU itu bagi pihak Shell MDS (M) Sdn Bhd, berkata,"Shell sedar bahawa ketika Malaysia berusaha menjadi ekonomi berpendapatan tinggi, ia akan memerlukan banyak pekerja berkelayakan, kompeten dan berkemahiran.

Menerusi Projek LINK, kami menyediakan peluang kepada mereka yang berminat untuk mendapatkan kemahiran dalam bidang kimpalan untuk diambil bekerja oleh industri minyak dan gas."

Majlis simbolik bertukar dokumen bagi pengesahan MoU itu diadakan di sini hari ini dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain