Pahang Bentang Bajet Berimbang Selepas Lebih 10 Tahun Defisit - Semasa | mStar

Pahang Bentang Bajet Berimbang Selepas Lebih 10 Tahun Defisit

KUANTAN: Kerajaan negeri Pahang pada Isnin membentangkan bajet berimbang selepas lebih 10 tahun mengalami bajet defisit.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata Bajet 2012 bagi perbelanjaan mengurus berjumlah RM489.74 juta dan hasil kerajaan negeri dianggarkan berjumlah RM509.93 juta.

"Ini bererti terdapat lebihan jika dibandingkan dengan Bajet 2011 yang mencatatkan defisit sebanyak RM68.25 juta," katanya ketika membentangkan Bajet 2012 kerajaan negeri Pahang pada persidangan ketiga penggal kempat Dewan Undangan Negeri Pahang yang ke-12, di sini.

Adnan berkata kerajaan negeri akan menguruskan sumber secara bijaksana disamping memperkemas penguatkuasaan undang-undang dan peraturan dan melaksanakan penjimatan melalui perbelanjaan yang ketat.

"Tetapi kita tidak akan mengorbankan mutu perkhidmatan kerajaan, ianya selaras dengan konsep "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya. LAGI

Beliau berkata Bajet 2012 menyediakan peruntukan sebanyak RM632.9 juta bagi melaksanakan semua program dan rancangan pembangunan kerajan negeri.

Katanya peruntukan RM489.74 juta itu adalah untuk perbelanjaan mengurus, dan selebihnya untuk perbelanjaan pembangunan.

"Ini bermakna kerajaan negeri Pahang sebagaimana biasa tidak meminjam dari mana-mana pihak untuk membiayai perbelanjaan mengurus tetapi kerajaan negeri meminjam (dari kerajaan Persekutuan) bagi membiayai perbelanjaan pembangunan," katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri juga komited untuk melaksanakan perbelanjaan yang lebih mampan disamping memastikan aktiviti ekonomi terus berkembang.

"Kerajaan negeri tidak bercadang menaikkan cukai tanah dan lain-lain cukai yang membebankan rakyat. Kerajan negeri akan terus menguruskan perbelanjaan dengan matlamat mengutamakan kepentingan rakyat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PDRM Sudah Sedia Hadapi Pilihan Raya

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain