Perkara 48 (6) Perlembagaan Persekutuan Tidak Akan Dimansuh

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan memansuhkan Perkara 48 (6) Perlembagaan Persekutuan yang menghalang seseorang wakil rakyat bertanding semula dalam tempoh lima tahun selepas meletak jawatan bagi memastikan amalan sistem demokrasi di negara ini terus terjamin.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk VK Liew berkata, kerajaan berpandangan undang-undang berkenaan masih releven pada ketika ini terutamanya bagi mengelakkan pembaziran yang tidak menguntungkan rakyat.

"Perkara 48 (6) adalah releven pada ketika ini dan akan dikekalkan.

"Jika ia dimansuhkan, maka akan menjejaskan sistem demokrasi yang diamalkan di negara ini," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) yang ingin mengetahui sama ada kerajaan bersedia dengan sokongan pembangkang untuk memansuhkan Perkara 48 (6) untuk memberi semangat dan inti pati kepada proses demokrasi.

Perkara 48 (6) Perlembagaan Persekutuan memperuntukan larangan kepada mana-mana wakil rakyat sama ada Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang meletak jawatan daripada bertanding semula dalam tempoh lima tahun.

Menjelas lanjut Liew berkata, pemansuhan fasa berkenaan akan menggalakkan wakil rakyat menjalankan agenda politik masing-masing.

"Kewujudan fasa ini juga dapat memastikan wakil rakyat tidak menyalahgunakan undang-undang bagi menjalankan agenda politik mereka untuk menguji atau membuktikan populariti yang pada keseluruhannya tidak memberi apa-apa faedah kepada rakyat.

"Ia juga diadakan bagi mengelakkan apa-apa pembaziran wang berlaku," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

25 Nyaris Maut Bas Terjatuh Dalam Parit

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain