Pertikai Titah Sultan: Aziz Bari Disiasat Di Bawah Akta Hasutan

PETALING JAYA: Pakar perlembagaan Profesor Dr Abdul Aziz Bari pada Rabu dipanggil untuk memberi keterangan kepada pihak polis kerana didakwa mempertikaikan titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) baru-baru ini.

Abdul Aziz yang dihubungi megesahkan beliau telah selesai memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam pada pukul 10 pagi Rabu.

Beliau turut memaklumkan bahawa dirinya disiasat di bawah Akta Hasutan 1948 berhubung kenyataan yang didakwa mempertikaikan titah Sultan Selangor.

“Saya baru sahaja selesai beri keterangan kepada dua pegawai polis berpangkat Asisten Supritendan Polis (ASP) di IPD Shah Alam.

“Saya ke sana dengan peguam saya, Dr Dzulkarnain Lokman. Mereka merekodkan kenyataan saya selama satu jam bermula pada pukul 9 pagi dan selesai kira-kira sejam kemudian,” katanya kepada mStar Online pada Rabu.

Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu berkata, beliau telah memberi kerjasama penuh ketika kenyataannya direkodkan oleh pegawai polis berkenaan.

“Saya tidak ada masalah jika mereka (polis) nak panggil saya lagi untuk beri kenyataan. Negara kita ada undang-undang, saya ada hak dan pihak polis juga ada tanggungjawab yang perlu mereka laksanakan,” katanya.

Isnin lalu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah pergi ke pejabatnya untuk merekodkan kenyataan berhubung isu yang sama.

Media sebelum ini melaporkan, Abdul Aziz dipetik sebagai berkata tindakan Sultan Selangor untuk campur tangan berhubung isu pemeriksaan sebuah gereja itu bukan sesuatu tindakan yang biasa terjadi.

Menurutnya, sebagai ketua agama Islam di negeri itu, baginda mempunyai hak untuk campur tangan tetapi ini perlu dijalankan selaras dengan ajaran Islam.

Ekoran tindakannya itu, beberapa laporan polis telah dibuat terhadapnya dan Senator Mohd Nor turut menggesa supaya Abdul Aziz disiasat di bawah Akta Hasutan kerana mempertikaikan titah Sultan Selangor dalam isu pemeriksaan Jais ke atas DUMC.

Artikel Berikut

20 Rumah Di Kulim Rosak Dipukul Ribut

Artikel Lain

Gempar kereta rempuh pagar Masjidil Haram