MAS Guna 2 Pesawat Boeing 747-400 Terbangkan 14,000 Jemaah Haji - Semasa | mStar

MAS Guna 2 Pesawat Boeing 747-400 Terbangkan 14,000 Jemaah Haji

PETALING JAYA: Malaysia Airlines (MAS) akan menggunakan dua pesawat Boeing 747-400 dengan kapasiti 447 penumpang untuk menerbangkan 14,000 bakal jemaah haji Malaysia musim ini.

Pengurus Kanan Jabatan Haji dan Penerbangan Sewa Khas MAS Hisham Haron berkata, baki 14,000 lagi bakal jemaah akan diterbangkan dengan pesawat Saudi Airlines.

"Penerbangan dari Malaysia ke Mekah iaitu fasa pertama akan bermula dari 29 Sept hingga 30 Okt manakala penerbangan balik ke Malaysia iaitu fasa kedua akan bermula dari 12 Nov hingga 10 Dis," katanya kepada Bernama, di sini, Rabu.

Hisham berkata, MAS akan melakukan 11 penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA), lapan dari Pulau Pinang, tujuh dari Kuala Terengganu, enam dari Johor Baharu dan tiga masing-masing dari Kota Kinabalu dan Kuching.

Katanya sepanjang penerbangan ke Tanah Suci, bakal jemaah boleh mengikuti panduan berkaitan ibadah haji seperti panduan ibadat Haji Tamattu', Haji Ifrad, Haji Qiran serta Haji Umrah dan Ziarah.

Hisham berkata, tempoh 10 hari sebelum dan selepas musim haji paling mencabar bagi syarikat tersebut memandangkan keadaan trafik udara di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz di Jeddah ketika itu amat sesak.

"Pada waktu itu akan terdapat beberapa kesulitan seperti penangguhan penerbangan, dan kita harap para jemaah akan bersabar dan kita pasti pihak Lembaga Tabung Haji telah memaklumkan perkara ini kepada jemaah," katanya.

Semua penerbangan dari KLIA akan bermula dari Kompleks Jemaah Haji di Kelana Jaya yang diurus oleh Lembaga Tabung Haji.

Kerjasama MAS dan Tabung Haji dalam urusan jemaah haji Malaysia bermula dari 1974 sehingga 1997 sebelum ini terhenti seketika sehingga 2002 apabila Tabung Haji memilih bekerjasama dengan pihak lain.

Bagaimanapun, kerjasama MAS-Tabung Haji disambung semula pada 2003 sehingga sekarang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Mampukah SNAP Terus Kekal?

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi