MB Temui Harapan Komuniti, JAIS Esok - Semasa | mStar

MB Temui Harapan Komuniti, JAIS Esok

SHAH ALAM:Gerak Kerja Pendengaran yang ditubuhkan bagi menyelesaikan konflik berhubung isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) pada 3 Ogos lalu akan mengadakan pertemuan pada Khamis.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata Gerak Kerja Pendengaran akan mengadakan pertemuan secara berasingan bersama dua kumpulan iaitu penganjur majlis makan malam 'Thanksgiving', Komuniti Harapan dan JAIS di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) bermula pada pukul 2 petang esok.

"Kita beri peluang kepada dua-dua pihak untuk beri penjelasan. Esok Gerak Kerja Pendengaran akan mendengar penjelasan mereka.

"Laporan terperinci daripada JAIS juga akan dibentangkan kepada kita esok,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini, Rabu.

Pada Isnin, media melaporkan, bahawa Sultan Selangor telah menitahkan kerajaan negeri supaya menubuhkan majlis penasihat syura dalam usaha menyelesaikan pertikaian berhubung isu pemeriksaan terhadap DUMC oleh JAIS.

Abdul Khalid berkata bahawa baginda menitahkan demikian ketika beliau bersama Mufti Selangor, Datuk Tamyes Abdul Wahid dan timbalannya, Datuk Abd Majid Omar menghadap baginda baru-baru ini.

Ditanya apakah penyelesaian yang beliau harapkan daripada pertemuan esok, Abdul Khalid berkata: “Tak apalah, kedua-duanya akan beri penjelasan apa yang berlaku dan kita akan dengar.

“Saya tak ada nak buat spekulasi apa yang akan diterangkan oleh mereka".

Mengulas lanjut mengenai pertemuan esok, Abdul Khalid berkata setiap kumpulan akan diberi tempoh selama sejam untuk memberi penjelasan kepada panel Gerak Kerja Pendengaran yang telah dilantik.

“Hasilnya, kita akan bincangkan dan kemudian laporannya kita akan beri kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, kerajaan negeri belum menetapkan tarikh untuk mempersembahkan laporan gerak kerja itu kepada baginda.

Katanya, beliau ingin memberi masa kepada gerak kerja tersebut untuk mendapatkan penjelasan daripada JAIS.

Dalam perkembangan berkaitan, berhubung kemurkaan Sultan Selangor dengan tindakan kerajaan negeri mengumumkan Majlis Syura bagi menyelesaikan konflik tersebut, Abdul Khalid berkata beliau baru sahaja bertemu dengan baginda dalam satu majlis pada Selasa.

"Bukan sahaja kami buka puasa, tapi juga sembahyang maghrib berjemaah dan solat tarawih 20 rakaat," katanya sambil tersenyum.

Jelasnya, jawatankuasa berkenaan kini dipanggil Gerak Kerja Pendengaran bagi mengelakkan konflik dengan Majlis Syura Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Pada petang Selasa, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani dalam satu kenyataan berkata, baginda melahirkan rasa terkejut dan murka dengan tindakan Menteri Besar yang mengatakan penubuhan Majlis Syura adalah atas titahnya.

Mohamad Munir dipetik sebagai berkata baginda langsung tidak titahkan Menteri Besar menubuhkan Majlis Syura, dan tuanku terkejut serta murka dengan apa yang berlaku.

Tambah beliau, Majlis Syura tidak diperlukan kerana JAIS negeri itu juga mempunyai MAIS dan Jabatan Mufti.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain