8,000 Anggota Polis KL Bertugas Sepanjang Aidil Fitri

KUALA LUMPUR: Kira-kira 8,000 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari seluruh Kuala Lumpur dijangka bertugas sepanjang musim perayaan Aidilfitri kali ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata mereka bertugas bagi menjayakan Ops Sikap ke-24 yang bermula hari ini hingga 6 Sept dan Kempen Rumah Selamat yang dijalankan sempena musim perayaan.

"Ops Sikap dan Kempen Rumah Selamat kali ini adalah usaha semua unit di dalam PDRM sama ada anggota tugas am, anggota balai, kesemua mereka akan dikerahkan bertugas," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Ops Sikap dan Rumah Selamat di sini, Selasa.

Mohmad berkata jumlah kemalangan jalan raya khasnya kemalangan maut dan jumlah kematian dapat dikurangkan sekiranya pengguna jalan raya dapat mengambil inisiatif pemanduan berhemah.

Beliau berkata menurut statistik trafik Kuala Lumpur, sepanjang Ops Sikap ke-23, sebanyak 2,124 kemalangan jalan raya berlaku melibatkan 21 kematian.

"Berlaku peningkatan sebanyak 1.3 peratus jika dibandingkan dengan Ops Sikap ke-22 iaitu sejumlah 1,994 kemalangan telah direkodkan dengan sebanyak sembilan kematian," katanya.

Menurutnya PDRM tampil dengan beberapa pendekatan antaranya menetapkan kehadiran polis melalui konsep ronda dan statik di beberapa lokasi panas lebuh raya dan jalan persekutuan yang dijangka memberi impak positif kepada kempen keselamatan jalan raya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zuraida Tak Gentar Saman KDN

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain