Modul Fizikal Baru Buat Pelatih PLKN Tahun Hadapan - Semasa | mStar

Modul Fizikal Baru Buat Pelatih PLKN Tahun Hadapan

KOTA BAHARU: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) akan memperkenalkan satu bentuk modul fizikal yang telah ditambah baik bermula Januari tahun depan kepada semua peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Ketua Pengarah JLKN Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata modul fizikal bentuk baru itu nanti berasaskan kepada sains sukan yang dimasukkan elemen-elemen komersial agar ia boleh dimanfaatkan peserta selepas tamat latihan.

"Kita sudah meminta Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) membuat kajian dan merangka modul fizikal bentuk baru ini yang mana ia memasukkan elemen komersial kepada para peserta.

"UPSI akan mengeluarkan buku panduan modul baru itu kepada peserta dan modul panduan kepada setiap jurulatih dan jika siap semuanya saya menjangkakan modul ini nanti boleh dilaksanakan pada Januari tahun depan," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Abdul Hadi berkata modul fizikal yang baru itu sama sekali tidak akan memansuhkan modul yang ada seperti latihan menembak, berkawat, aktiviti di air dan sukan lasak yang lain tetapi ia sebagai penambahbaikan yang perlu dilakukan dari semasa ke semasa.

Katanya ia sejajar dengan arahan Kementerian Pertahanan agar modul sedia ada perlu dikemas kini dan selari dengan kehendak semasa agar tidak ketinggalan dan pelatih menjadi jemu dengan modul yang sama.

"Buat masa sekarang kita masih ada ruang untuk berbincang dengan UPSI bagi memantapkan modul fizikal bentuk baru itu nanti," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...