Akta Sewa Beli (Pindaan 2010) Tetap Dikuatkuasakan Bulan Depan - Semasa | mStar

Akta Sewa Beli (Pindaan 2010) Tetap Dikuatkuasakan Bulan Depan

PUTRAJAYA: Kerajaan akan tetap menguatkuasakan Akta Sewa Beli 1967 (Pindaan 2010) pada 15 Jun ini, meskipun ada desakan daripada Persatuan Penjual Kereta Terpakai Malaysia supaya menangguhkannya sehingga tahun depan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Tan Lian Hoe berkata pihaknya berpendapat bahawa penguatkuasaan itu perlu dilaksanakan segera bagi melindungi pengguna dan juga pihak penjual kereta terpakai.

"Sebenarnya penguatkuasaan akta itu memberikan situasi menang-menang selain memastikan bahawa tiada ruang yang boleh digunakan oleh mana-mana pihak untuk manipulasi," katanya kepada pemberita selepas mengadakan perbincangan dengan pihak persatuan di sini, Khamis. Tan berkata, antara perkara yang dibangkitkan dalam perbincangan itu ialah mengenai rasa tidak puas hati pihak persatuan mengenai penguatkuasaan bayaran yuran tempahan tidak melebihi satu peratus daripada harga tunai barangan.

"Perkara itu perlu dikuatkuasakan memandangkan sebelum ini terdapat segelintir pihak yang menggunakan kelemahan perundangan sedia ada dengan tidak mengembalikan semula bayaran itu sekiranya terdapat pembatalan tempahan. "Lebih serius ada yang menipu dengan menggelapkan kesemua bayaran tempahan daripada pelanggan yang berurusan dengan mereka," katanya.

Persatuan juga katanya tidak berpuashati terhadap penambahan tahap pemeriksaan kenderaan terpakai daripada B5 kepada B7 dengan penambahan 18 lagi tempat yang perlu diperiksa untuk memastikan kenderaan tersebut benar-benar layak berada di atas jalan raya.

"Pemeriksaan itu sekaligus dapat mengurangkan bilangan kenderaan tidak selamat untuk digunapakai daripada terus dijual atau berada di atas jalan raya demi keselamatan pengguna jalan raya," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Astro TVIQ Perkenal Segmen Sekolahku

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain