Penggubalan Kod Etika Jualan Langsung Di Peringkat Akhir - Tan Lian Hoe - Semasa | mStar

Penggubalan Kod Etika Jualan Langsung Di Peringkat Akhir - Tan Lian Hoe

PETALING JAYA: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kini dalam peringkat akhir penggubalan Kod Etika Kebangsaan bagi industri jualan langsung, kata Timbalan Menteri Datuk Tan Lian Hoe.

Beliau berkata kod itu akan menjadi sebahagian daripada peraturan di bawah Akta Jualan Langsung dan Anti Skim Piramid 1993, yang antara lain bagi memberi panduan tentang cara-cara mengendalikan perniagaan jualan langsung dengan lebih beretika.

"Ia juga akan memberi perlindungan serta kefahaman yang lebih baik kepada pengguna, wakil jualan langsung dan syarikat jualan langsung di Malaysia," katanya kepada pemberita selepas merasmikan ulang tahun pertama syarikat penjagaan kesihatan One Energize Station di sini, Sabtu.

Beliau berkata, dalam melindungi pengguna daripada menjadi mangsa penipuan syarikat dan individu yang tidak bertanggungjawab, pindaan akta itu pada 1 Mac lepas membolehkan pegawai penguatkuasa kini menangkap individu atau syarikat yang didapati memperkenalkan skim piramid menerusi internet, sms atau mms. "Jika didapati bersalah, setiap individu akan didenda maksimum RM5 juta atau lima tahun penjara manakala bagi syarikat akan dikenakan denda maksimum sehingga RM10 juta," katanya. Tan berkata tahun lepas, sebanyak 30 kes pelanggaran peraturan di bawah akta itu dilaporkan melibatkan RM823,000. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi