Lebih 50 Angkasawan Dunia Hadir Makan Malam PKNS - Semasa | mStar

Lebih 50 Angkasawan Dunia Hadir Makan Malam PKNS

SHAH ALAM: Lebih 50 angkasawan dari seluruh dunia menghadiri majlis makan malam anjuran Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) di sini, Jumaat.

Turut dihadiri angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor, majlis itu bertujuan meraikan para angkasawan yang menghadiri Kongres Planetari Persatuan Penjelajah Angkasa (ASE) Antarabangsa XXIII di Malaysia.

Mereka terdiri daripada angkasawan berpengalaman dari Austria, Belgium, China, Jerman, Korea, Poland, Rusia, Arab Saudi dan Amerika Syarikat (AS).

Pengurus Besar PKNS, Othman Omar berkata, pihaknya amat berbangga dapat membantu menyediakan platform kepada masyarakat untuk mendalami minat dalam bidang sains dan eksplorasi angkasa lepas.

"Dengan menganjurkan majlis makan malam ini, kami berharap dapat meningkatkan aspirasi negara khususnya dalam bidang pendidikan sains angkasa demi generasi akan datang," katanya.

Julung-julung kalinya dianjurkan di negara ini, kongres itu turut memperlihatkan perjanjian persefahaman (MOU) antara PKNS dan Advanced Space Education Asia Sdn Bhd (ASE Asia) di Cyberjaya, Khamis.

"Kami berharap perasmian pusat aeroangkasa ini, PKNS dapat membantu ke arah mewujudkan pengalaman pembelajaran inovatif untuk anak-anak yang berminda imaginatif," kata Othman lagi.

Melalui MOU itu juga, Dr Sheikh Muszaphar dilantik sebagai Pengerusi ASE Asia di samping menandakan usahasama dengan PKNS bagi menubuhkan Aerospace and Science Discovery Centre di Selangor Science Park 2 (SSP2).

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain