Cadangan Pinda Undang-Undang Tukar Agama Tunggu Persetujuan Negeri - Semasa | mStar

Cadangan Pinda Undang-Undang Tukar Agama Tunggu Persetujuan Negeri

KUALA LUMPUR: Kerajaan masih lagi menunggu persetujuan daripada Majlis Agama Islam Negeri dan Jabatan Agama Islam Negeri berhubung cadangan pindaan undang-undang berkaitan penukaran agama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, bagi membolehkan undang-undang itu dilaksanakan, perkenan daripada Majlis Raja-raja dan Yang diPertua Negeri juga diperlukan.

Beliau berkata demikian diminta mengulas mengenai status terkini cadangan pindaan undang-undang berkaitan penukaran agama yang turut melibatkan Akta Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984 dan Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah Persekutuan) 1993.

Majlis Raja-Raja pada 29 Jun tahun lepas, memutuskan supaya pandangan Majlis Agama Islam Negeri diperoleh terlebih dahulu berhubung cadangan pindaan undang-undang yang berkaitan penukaran agama dan undang-undang keluarga Islam (Wilayah Persekutuan).

Pada satu mesyuarat khas itu, Majlis Raja-Raja membuat keputusan untuk menangguhkan cadangan pindaan itu.

Ketika ditanya mengenai sama ada kos untuk menunaikan ibadah haji akan dinaikkan tahun ini, Jamil Khir berkata, kos itu masih dikekalkan dengan bayaran RM9,980 seorang, sama seperti tahun lepas.

Beliau berkata, bagaimanapun Tabung Haji akan meenliti semula sama ada terdapat keperluan untuk menaikkan kos menunaikan haji pada musim-musim yang akan datang berdasarkan kepada peningkatkan kos sedia ada.

Mengenai permohonan Malaysia kepada kerajaan Arab Saudi supaya kuota bagi jemaah haji ditambah bagi membolehkan lebih ramai lagi rakyat di negara ini menunaikan haji, Jamil Khir berkata beliau mengharapkan supaya permohonan itu diluluskan.

Pada masa ini, jumlah kuota jemaah haji Malaysia ialah 26,000 orang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain