Malaysia Minta Canberra Siasat Dakwaan Mata Wang

MELBOURNE: Malaysia adalah antara sekumpulan negara yang memberi tekanan ke atas kerajaan Australia untuk menyiasat dakwaan rasuah dan urus niaga berkaitannya yang melibatkan satu syarikat yang separuh kepentingannya dimiliki Reserve Bank of Australia (RBA). Syarikat mata wang itu didakwa merasuah para pegawai asing dan malah menawarkan pelacur dalam usaha mendapatkan urus niaga mencetak wang kertas.

Pembekal wang kertas berpangkalan di Melbourne, Securency International, itu yang kini disiasat oleh Polis Persekutuan Australia (AFP), didakwa terlibat membayar komisen jutaan dolar kepada orang tengah dalam usaha mendapatkan urus niaga mencetak wang kertas dengan kerajaan asing, demikian menurut laporan akhbar The Age Isnin.

Seorang bekas pekerja Securency yang kini menjadi saksi AFP memberitahu beliau telah memberitahu program hal ehwal semasa Four Corners ABC dan The Age bahawa beliau telah diminta oleh seorang pengurus kanan untuk membantu mengatur menyediakan seorang pelacur Asia bagi timbalan gabenor satu bank pusat yang sedang melawat negara itu.

Saksi itu memberitahu Four Corners: "Lain kali, jika pegawai itu berada di sini, (saya diberitahu) saya perlu mendapatkan seorang pengawal peribadi, sambil mengelip ekor mata dan mengangkat kening... iaitu sejenis pengawal peribadi seorang wanita Asia.

"Dia mencadangkan saya mungkin mahu mendapatkan seorang pelacur bagi salah seorang pegawai bank pusat itu semasa lawatan seterusnya ke Melbourne."

Saksi itu dilaporkan berkata dia tidak memenuhi permintaan mendapatkan pelacur itu tetapi percaya petugas lain mengatur ramai pelacur dari satu negara Asia.

Saksi utama polis itu didakwa telah diberitahu oleh satu orang tengah yang dibayar upah oleh Securency, bahawa dia berhasrat merasuah seorang gabenor bank pusat dari satu negara Asia.

Dalam satu nota diari, yang diberikan kepada Four Corners dan The Age, saksi itu berkata orang tengah berkenaan memberitahunya pada 2007: "Gabenor itu akan lebih gembira jika komisen (pembayaran) itu dinaikkan."

Securency International yang diperbadankan pada 1996 adalah usaha sama antara RBA dan syarikat British, Innovia Films.

Syarikat itu membekalkan bahan polimer untuk mencetak wang di Australia dan 26 negara lain, yang termasuk Brazil, China, Hongkong, Indonesia, Malaysia, New Zealand, Nigeria, Sri Lanka dan Thailand.

Adalah dilaporkan sebelum ini bahawa dua eksekutif tinggi syarikat itu berhenti pada hari yang sama satu audit yang sangat kritikal diumumkan.

Laporan itu mendapati bahawa sejak 2003 syarikat wang kertas itu telah membayar hampir A$50 juta di segi komisen kepada satu jaringan ejen antarabangsa.

Akhbar The Age berkata kerajaan Australia telah menerima tekanan dari negara seperti Malaysia dan Nigeria untuk menyiasat sepenuhnya skop dakwaan rasuah dan urus niaga berkaitannya itu. - BERNAMA

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain