MEB Tekankan Peluang Lebih Saksama Kepada Setiap Rakyat - Najib - Semasa | mStar

MEB Tekankan Peluang Lebih Saksama Kepada Setiap Rakyat - Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Model Ekonomi Baru (MEB) akan memberi penekanan kepada peluang yang lebih saksama agar setiap rakyat Malaysia berupaya merealisasikan potensi sebenar mereka sepenuhnya.

Perdana Menteri berkata kerajaan juga akan mengenal pasti sumber-sumber baru pertumbuhan, kedua-duanya dari segi dari mana punca pertumbuhan tersebut akan didapati serta meninjau pasaran-pasaran baru.

Najib berkata di bawah model ekonomi baru, yang akan diumumkannya pada akhir bulan ini, akan terdapat penumpuan yang besar terhadap kreativiti dan inovasi.

"Saya percaya inovasi merupakan elemen yang sangat penting dari segi mentransformasikan Malaysia," katanya dalam entri blog 1Malaysia mengenai "Menjawab Komen - Model Ekonomi Baru".

Sambil menekankan bahawa terdapat beberapa prinsip penting dan langkah strategik yang akan mengukuhkan model ekonomi baru itu, Najib berkata satu faktor yang sangat penting ialah kemampuan sistem pentadbiran untuk menyampai dan bertanggungjawab kepada penyampaian.

"... maka dalam hal ini, ianya juga berkait dengan Program Transformasi Kerajaan yang berusaha untuk mentransformasikan negara dengan begitu pesatnya dalam enam bidang sasaran yang sangat penting," katanya.

Najib juga berkata terdapat beberapa halangan sukar yang perlu diatasi.

"Contohnya, bagaimana kita boleh menghentikan kebergantungan kepada subsidi, supaya kita dapat menyalurkan lebih banyak sumber kepada pelaburan yang lebih produktif dan seterusnya meningkatkan pencapaian ekonomi dan pertumbuhan KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) kita, namun pada masa yang sama tetap peka bahawa masih terdapat rakyat Malaysia yang bukan sahaja miskin tegar malah masih berada di bawah paras kemiskinan.

Dalam hubungan ini, beliau berkata satu daripada elemen penting model ekonomi baru ini ialah menjaga kebajikan rakyat dengan meningkatkan atau mengukuhkan lagi benteng pemampan sosial.

"Paling utama, keseluruhan falsafah dan pendekatan model ini akan didasarkan kepada konsep 1Malaysia, tanpa melupakan bahawa setiap dan kesemua kumpulan etnik telah dan boleh memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menyumbang kepada Malaysia tetapi untuk mengukuhkan lagi perpaduan nasional, supaya kita boleh menjadi Satu Bangsa, Satu Negara, dijalin oleh satu wawasan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.