Badan Kehakiman Malaysia Jamin Keadilan Untuk Semua - Anifah - Semasa | mStar

Badan Kehakiman Malaysia Jamin Keadilan Untuk Semua - Anifah

KUALA LUMPUR: Badan kehakiman Malaysia beroperasi mengikut standard perundangan di negara maju lain, yang memastikan setiap orang mendapat perbicaraan secara adil, kata Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini.

"Sistem kami menjunjung tinggi dan menghormati kebebasan mahkamah dalam mencari fakta dan melaksanakan undang-undang secara adil," katanya dalam kenyataan bagi mengulas permintaan anggota senat Amerika John Kerry baru-baru ini agar Kerajaan Malaysia memastikan Datuk Seri Anwar Ibrahim dibicarakan secara adil.

Anifah berkata Malaysia memberi perhatian terhadap permintaan senator itu.

Katanya di samping semua warganegara perlu mengelak daripada menyalakan api kemarahan atau bersikap prejudis terhadap keputusan sesuatu perbicaraan, penjawat awam pula khususnya, perlu mengelak daripada mempolitikkan perbicaraan kes tertentu.

Anifah berkata demi melindungi hak semua pihak yang terlibat dalam sesuatu prosiding dan bagi memelihara kedaulatan undang-undang secara keseluruhannya, mana-mana pegawai kerajaan yang tidak mempunyai kaitan dengan pendakwaaan dan pembelaan, atau mana-mana orang luar, tidak boleh bertindak bagi mempengaruhi keputusan berkaitan perkara yang dibicarakan.

Katanya tonggak penting dalam sistem kehakiman Malaysia ialah menghormati hak pihak yang membuat tuduhan dan pihak tertuduh dalam sesuatu perbicaran, tanpa bersikap berat sebelah atau memihak kepada sesiapa.

Bagi kes melibatkan orang terkenal pula, tekanan luar amat perlu dihindari agar setiap pihak berpeluang membentangkan kes mereka kepada hakim yang adil dan tidak memihak kepada sesiapa, katanya.

"Kerajaan kami amat komited dalam memelihara kedaulatan undang-undang di Malaysia.

"Sistem undang-undang kami bertanggungjawab meneruskan perbicaraan ini, bukan kerana tertuduh adalah seorang tokoh politik terkenal, tetapi kerana ia bertanggungjawab melindungi semua rakyat Malaysia berlandaskan undang-undang, mendapatkan keadilan dan mengelak wujudnya sebarang bentuk prejudis terhadap mana-mana pihak dalam perbicaraan ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?