suria

Para Pemimpin Kristian Kecam Kejadian Membakar Surau

PETALING JAYA: Para pemimpin Kristian hari ini mengecam tindakan membakar dua buah surau di Muar dan menyifatkan tindakan tersebut hanya akan menghuru-harakan keadaan lagi.

Pengarang akhbar Herald, Paderi Lawrence Andrew berkata, menyerang mana-mana rumah ibadat adalah sesuatu yang tidak dapat diterima oleh masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum ini.

“Kita perlu menghormati rumah ibadat kerana ia adalah rumah yang memang perlu dihormati,” katanya.

Lawrence juga berharap, tindakan segera akan dapat diambil ke atas pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab itu.

“Kita perlu mengucapkan terima kasih kepada polis kerana mereka telah menjalankan tugas yang sangat baik setakat ini dan kita berharap pihak polis akan dapat mengesan dan menangkap mereka yang telah bertindak membakar dua buah surau itu,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Presiden Majlis Gereja-Gereja Malaysia, Dr Thomas Philips berkata, beliau terkejut dengan kejadian terbaru ini.

“Mereka yang melakukan perbuatan ini adalah mereka yang tidak mahu melihat rakyat Malaysia hidup dalam aman dan mencari jalan penyelesaian dengan baik,” tegas beliau.

Di Pulau Pinang, Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut menyelar perbuatan membakar surau tersebut dengan berkata, semua pihak perlu bekerjasama dengan polis untuk menghentikan perbuatan ini.

“Kita perlu memikirkan satu mekanisma bagaimana untuk menghentikan perbuatan seperti ini daripada terus berlaku,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam kejadian terbaru hari ini, dua buah surau di Muar iaitu Surau Sillaturahim di Jalan Ismail dan Surau Parit Beting di Jalan Salleh rosak kerana dibakar.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Chelsea pecat pengurus Frank Lampard