Kamilia sokong naikkan 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan - Semasa | mStar

Kamilia sokong naikkan 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan

KUALA LUMPUR: Naib Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim hari ini menyokong saranan Ketuanya, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berhubung isu menaikkan 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan.

Dalam ucapan sulungnya, Shahrizat menyatakan impiannya untuk menentukan perjuangan ke arah sekurang-kurangnya 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan dalam parti Umno diberi perhatian.

Katanya, dalam bidang politik, perwakilan wanita di peringkat pembuatan keputusan di semua tahap masih lagi rendah iaitu bawah daripada 30 peratus.

"Kita telah memperjuangkan untuk membuat pindaan-pindaan yang dibuat dalam Perlembagaan Umno agar wanita diberikan penglibatan yang lebih untuk membuat dasar dalam Umno.

"Yang satunya kita lihat, akan ada satu pindaan dalam perlembagaan di mana ketua-ketua wanita cawangan secara automatik akan menjadi perwakilan peringkat bahagian.

"Ini bermakna setiap perwakilan wanita bahagian dalam pindaan perlembagaan yang akan diluluskan esok, akan mempunyai peranan di dalam Umno.

"Sekaligus juga, wanita akan memainkan peranan yang penting dalam menentukan arah tuju parti dalam pentadbiran dan dasar kerajaan," katanya ketika mengulas tentang ucapan Shahrizat.

Tambahnya, "Paling penting, kita mengharapkan bahawa wanita akan diarusperdanakan dalam semua aspek.

"Secara peribadi, Wanita Umno bukan sahaja menjadi jentera tetapi diberikan peluang untuk menjadi mereka yang sama-sama membuat keputusan dasar di peringkat Umno yang lebih besar."

Wakil Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah pula memberitahu beliau telah lama menyokong kesaksamaan gender kerana perkara ini sudah lama diperkatakan.

"Soal angka 30 peratus telah dibincangkan setiap tahun tapi dalam konteks politik, penglibatan wanita masih berada pada kira-kira 10 peratus.

"Ada banyak faktor. Selalu yang diungkap adalah ‘siling kaca’ dan saya fikir sudah sampai masanya Umno melakukan perubahan drastik dari segi merelakan wanita dalam struktur dan proses membuat keputusan.

"Saya menyokong cadangan Datuk Seri Shahrizat untuk menjadikan Umno yang lebih inklusif untuk meraikan kehadiran wanita dan orang muda," katanya.

Sementara itu, seorang lagi Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Idris Haron berkata beliau melihat wanita adalah faktor kejayaan kritikal Umno.

Katanya, Umno tidak akan mempunyai seri dan kekuatannya. Kehadiran wanita tepat pada masanya apabila kita melihat bukan sahaja di negara maju malah negara membangun pun telah mengiktiraf wanita dalam politik.

Dalam pada itu, Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan memuji ucapan Shahrizat atas usaha wanita bersungguh-sungguh agar diberi tempat dalam parti dan pentadbiran negara.

"Saya menyokong penuh mengenai 30 peratus wanita perlu ada dalam pembuat keputusan di semua peringkat sama ada peringkat parti dan kerajaan.

"Mereka bukan minta lebih, mereka hanya minta 30 peratus.

"Jadi, ia tak sepatutnya menjadi suatu masalah dan usaha yang dinyatakan oleh beliau perlu disokong oleh semua pihak," komennya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain