Penduduk Kg Buah Pala tolak tawaran rumah teres - Semasa | mStar

Penduduk Kg Buah Pala tolak tawaran rumah teres

PULAU PINANG: Nampaknya isu Kampung Buah Pala di Bukit Gelugor di sini masih belum selesai apabila penduduk hari ini menolak tawaran pampasan sebuah sebuah rumah teres bagi setiap rumah mereka yang dirobohkan.

Selain itu, mereka juga berkeras untuk tidak akan keluar daripada kediaman mereka walaupun tempoh mengosongkan rumah mereka tamat tengah malam ini.

Pengerusi Pertubuhan Penduduk Kampung Buah Pala (PPKBP), M. Sugumaran berkata penduduk kampung tidak akan berganjak atau berpindah dari kawasan berkenaan walau apa sekali pun terjadi.

Katanya penduduk kampung tidak bersetuju dengan tawaran pampasan berkenaan kerana ia banyak menimbulkan keraguan serta tidak memberi jaminan kepada mereka.

"Kami tolak tawaran pemaju (Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd) kerana dalam surat perjanjian yang dikemukan itu tiada jaminan yang penduduk kampung akan dapat rumah jika sesuatu terjadi pada projek berkenaan. "Contohnya jika projek itu gagal, kami semua tidak akan dapat rumah yang dijanjikan dan tiada sebarang pampasan diberi. Adilkan begini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Selain itu, Sugumaran berkata pemaju juga tidak menyatakan lokasi penduduk akan dipindahkan buat sementara waktu sekiranya mereka bersetuju supaya rumah mereka dirobohkan.

"Jumlah rumah ditawarkan iaitu sebanyak 24 unit juga tidak mencukupi kerana jumlah keluarga kami sudah bertambah kepada 65 keluarga. Pemaju sepatutnya tambah 41 unit lagi," katanya.

Dalam pertemuan antara kerajaan negeri, penduduk dan pemaju Selasa lepas, pemaju bersetuju untuk berkongsi tanah bersama penduduk dengan menawarkan pampasan rumah teres dua tingkat bagi setiap rumah yang dirobohkan.

Pemaju memberi tempoh kepada penduduk sehingga tengah malam ini untuk menerima tawaran berkenaan dan sekiranya tidak, penduduk tidak akan menerima apaapa pampasan.

Penduduk sebelum ini meminta kepada kerajaan negeri dan pemaju supaya memberi lebih tempoh kepada mereka untuk memikirkan tawaran, bagaimanapun, ia ditolak kerajaan negeri. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PERJALANAN INKUES TEOH HARI INI

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi