Lima ditahan kerana mengklon ID Trunked radio - Semasa | mStar

Lima ditahan kerana mengklon ID Trunked radio

KUALA LUMPUR: Empat lelaki dan seorang wanita ditahan kerana disyaki mengklon kod laluan (ID) alat trunked radio di sebuah premis perniagaan berhampiran F&N Business Park, Jalan Sungai Besi, di sini.

Kesemua yang ditahan berumur 20 hingga 30 tahun dan seorang daripada empat lelaki itu merupakan rakyat Nepal, manakala wanita yang ditahan adalah rakyat Indonesia.

Penolong Pengarah Jabatan Penguatkuasaan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Enkatesulu Juval berkata SKMM turut merampas sebuah komputer riba, dua unit pemprosesan data (CPU), beberapa kabel untuk pengklonan dan beberapa 'walkietalkie' atau trunked radio yang dipercayai disalahgunakan.

"Mereka yang ditahan dibawa ke Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman untuk diambil keterangan bersama barangbarang rampasan," katanya kepada pemberita di premis terbabit.

Beliau berkata siasatan awal mendapati premis itu dipercayai membekal dan menyediakan perkhidmatan alat trunked radio tanpa lesen dan mengenakan bayaran perkhidmatan bulanan bulanan yang murah.

"Mereka juga membekalkan peralatan telekomunikasi 'substandard' tanpa cop Sirim dan menggunakan stesen pemancar untuk menyediakan perkhidmatan trunked radio tanpa lesen," katanya.

Serbuan yang dilakukan oleh polis itu turut dibantu dua pegawai SKMM dan empat pegawai dari Sirim. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Obama gesa umat Islam jauhi keganasan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain