Kuat kuasa levi berganda pekerja asing ditangguh - Semasa | mStar

Kuat kuasa levi berganda pekerja asing ditangguh

PETALING JAYA: Kabinet telah memutuskan untuk menangguhkan buat sementara waktu pelaksanaan kenaikan berganda levi ke atas pekerja-pekerja asing ekoran situasi ekonomi negara buat masa sekarang.

Keputusan itu dicapai pada mesyuarat jemaah menteri minggu lalu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, kerajaan mengambil keputusan itu selepas mempertimbangkan permintaan majikan khususnya pemilik restoran yang merasakan kenaikan levi membebankan mereka.

"Kabinet merasakan bahawa adalah tidak wajar untuk melaksanakan peraturan levi berganda ke atas pekerja asing ketika situasi ekonomi semasa yang tidak menentu," kata beliau hari ini.

Pada 10 Mac lalu, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan ketika membentangkan bajet mini menggariskan langkah menaikkan bayaran levi pengambilan pekerja asing di semua sektor kecuali pembinaan, perladangan dan pembantu rumah.

Ekoran keputusan itu, persatuan pengusaha restoran menggesa kerajaan supaya membatalkan kenaikan levi pekerja asing daripada RM1,800 kepada RM3,600.

Justeru, Subramaniam memberitahu, kerajaan memutuskan untuk menangguhkan penguatkuasaan peraturan baru itu sehingga ekonomi pulih.

Katanya, apabila keadaan ekonomi negara pulih Kabinet akan mengumumkan mekanisme untuk pelaksanaan levi berganda tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain