suria

Kedai runcit, restoran antara premis dibenar operasi hingga 12 tengah malam

ISMAIL Sabri turut mengingatkan rakyat agar terus mematuhi SOP yang ditetapkan. — Agensi

PERDANA Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan beberapa kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) yang diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik pada Rabu.

Ismail Sabri dalam satu kenyataannya dikeluarkan berkata, antara kelonggaran yang diberikan adalah operasi kedai runcit, pasaraya mini, restoran, stesen minyak dan kedai serbaneka dilanjutkan dari pukul 6 pagi hingga 12 tengah malam bermula Khamis.

ARTIKEL BERKAITAN: Melaka, Pulau Tioman, Genting Highlands bakal dibuka bagi pelaksanaan gelembung pelancongan negara

ARTIKEL BERKAITAN: Operasi kedai runcit, restoran, stesen minyak sehingga 12 tengah malam

Tambah beliau lagi, operasi perniagaan spa, pusat kesihatan dan urut kesihatan turut dibenarkan dibuka kepada pengunjung dan operator yang menerima dos lengkap vaksin bermula 1 Oktober.

"Selain itu, pusat, premis dan produk pelancongan termasuk zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing serta taman rimba turut dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuat kuasa 1 Oktober dengan semua pengusaha dan pengunjung lengkap divaksin,

"Kehadiran pekerja bagi setiap perniagaan yang dibenarkan beroperasi adalah pada kapasiti 100 peratus dengan syarat majikan dan semua pekerja lengkap divaksin.

"Warga asing yang tiba di pintu masuk antarabangsa perlu menanggung kos ujian RT-PCR di pintu masuk negara, manakala bagi warganegara adalah percuma," ujarnya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri juga menyeru agar kelonggaran yang diberikan dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh rakyat dengan penuh disiplin dan rasa tanggungjawab.

"Patuhilah setiap yang ditetapkan, pakai pelitup muka, amalkan penjarakan fizikal dan sentiasa menjaga kebersihan serta keselamatan diri," katanya.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Artikel Berkaitan

Artikel Lain