suria

Terkejut lihat keputusan DNA, lelaki palsukan ujian paterniti demi sekolahkan anak perempuan

Anak perempuan lebih manja dengan ayahnya. -Gambar hiasan The Star

SEORANG lelaki ditahan selama lima hari selepas memalsukan ujian paterniti untuk memasukkan anak perempuannya ke sekolah selepas mendapati dia bukan bapa kandung.

Difahamkan Li mengambil ujian DNA untuk mendaftarkan anak perempuannya di hukou tempatan iaitu sistem pendaftaran isi rumah berdasarkan tempat kelahiran pemegangnya, supaya kanak-kanak tersebut boleh bersekolah.

Mana tidaknya, dia dikatakan sebagai bapa kandung sejurus ibu kanak-kanak perempuan tersebut meninggalkan rumah selepas melahirkan.

Ia berikutan, dia pernah bersama dengan wanita tersebut pada 2019 ketika sedang hamil.

Meskipun keputusan DNA tidak memihak kepadanya, Li tetap berusaha untuk mendapatkan hak penjagaan namun terhalang dengan sistem perundangan China.

Berdasarkan peruntukan sedia ada, Li perlu mendapatkan persetujuan sekurang-kurangnya seorang ibu bapa kandung untuk menjadi anak angkat dan lelaki bujang sekurang-kurangnya 40 tahun lebih tua daripada kanak-kanak itu.

Ekoran itu, dia memutuskan untuk memalsukan keputusan ujian paterniti dan mendaftarkan gadis itu sebagai anak perempuannya.

Tetapi apabila dokumen yang telah diubah suai itu dibawa ke pejabat polis, pegawai pendaftaran isi rumah melihat kesan gangguan dan menahannya selama lima hari.

Kes itu telah mencetuskan perdebatan dalam talian yang hangat, dengan pendapat berpecah mengenai tindakan bapa itu. Namun, ramai yang bersimpati dengan keadaannya.

"Dia mendapati dia bukan anak perempuannya tetapi masih mahu memberinya rumah, walaupun dengan melanggar undang-undang.

"Dia jauh lebih hebat daripada ibu bapa kandung yang tidak bertanggungjawab itu.

“Polis harus mengesahkan status ibu bapa anak dengan ketat oleh buku untuk mencegah penculikan kanak-kanak,” kata segelintir warga maya. - SCMP

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Berkaitan

Artikel Lain