Jasad Veteran Perang Vietnam Di Malaysia Boleh Dibawa Pulang - Dunia | mStar

Jasad Veteran Perang Vietnam Di Malaysia Boleh Dibawa Pulang

MELBOURNE: Keluarga kepada sebilangan kecil veteran perang Vietnam Australia yang disemadikan di luar negara, termasuk Malaysia, kini boleh membawa balik jasad mereka, lapor Associated Press.

Undang-undang yang diperkenalkan di Parlimen Persekutuan, di Canberra semalam merestui jaminan kerajaan untuk membawa balik jasad 25 veteran perang Vietnam, 24 disemadikan di Tanah Perkuburan tentera Terendak di Melaka, dan satu di Tanah Perkuburan Kranji di Singapura, jika ahli keluarga mahu.

Di bawah dasar yang berkuat kuasa sepanjang dua perang dunia sehingga Januari 1966, veteran perang Australia disemadikan di tanah perkuburan berhampiran tempat mereka gugur di medan perang.

Bagi Vietnam, tanah perkuburan paling hampir ialah di Malaysia dan Singapura. Dasar itu berubah berikutan bantahan masyarakat.

Kerajaan juga telah melanjutkan tawaran itu kepada keluarga tiga orang lagi anggota tentera dan lapan keluarga anggora tentera yang disemadikan di Terendak.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain