Suu Kyi Gemar Baca Buku Harry Potter - Dunia | mStar

Suu Kyi Gemar Baca Buku Harry Potter

Suu Kyi. Foto EPA
Suu Kyi. Foto EPA

YANGON: Tokoh demokrasi Aung San Suu Kyi membuat pendedahan bahawa beliau amat menyukai buku siri Harry Potter tulisan JK Rowling ketika memberitahu mengenai bacaan kegemarannya pada festival kesusasteraan antarabangsa di Myanmar yang pertama pada Sabtu.

Beliau membuat jenaka bahawa “keberanian” beliau dalam berhadapan dengan kesukaran sebelum ini dibandingkan dengan watak-watak utama bagi siri buku fantasi yang paling laris dijual itu.

“Saya perlu mengakui kepada anda bahawa saya membaca semua buku Harry Potter,” katanya kepada hadirin di Festival Kesusasteraan Irrawady di Yangon.

“Saya pastinya tidak tahu bagaimana saya boleh begitu cukup berani untuk melakukan semua perkara yang kanak-kanak itu lakukan... jadi apabila orang bercakap mengenai keberanian saya, saya fikir sendiri bahawa ‘mereka tidak tahu apa-apa mengenai Harry Potter’,” katanya.

Ketua pembangkang Myanmar itu berkata, George Eliot dan Victor Huga merupakan antara penulis buku kegemarannya, yang turut mendedahkan bahawa ingin membaca buku-buku detektif, yang mana membantu beliau mengenai “siapa yang akan mendapat keuntungan daripada sesuatu jenayah tertentu... dan apakah kecenderungan orang ramai,”, keduanya, “mesej yang amat baik untuk semua ahli politik.

Penganjur berkata, mereka mahu festival itu mendedahkan Myanmar mengenai kebebasan baru untuk lebih berani dalam penulisan dan debat. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT