Suu Kyi Gemar Baca Buku Harry Potter

Suu Kyi. Foto EPA
Suu Kyi. Foto EPA
Suu Kyi. Foto EPA

YANGON: Tokoh demokrasi Aung San Suu Kyi membuat pendedahan bahawa beliau amat menyukai buku siri Harry Potter tulisan JK Rowling ketika memberitahu mengenai bacaan kegemarannya pada festival kesusasteraan antarabangsa di Myanmar yang pertama pada Sabtu.

Beliau membuat jenaka bahawa “keberanian” beliau dalam berhadapan dengan kesukaran sebelum ini dibandingkan dengan watak-watak utama bagi siri buku fantasi yang paling laris dijual itu.

“Saya perlu mengakui kepada anda bahawa saya membaca semua buku Harry Potter,” katanya kepada hadirin di Festival Kesusasteraan Irrawady di Yangon.

“Saya pastinya tidak tahu bagaimana saya boleh begitu cukup berani untuk melakukan semua perkara yang kanak-kanak itu lakukan... jadi apabila orang bercakap mengenai keberanian saya, saya fikir sendiri bahawa ‘mereka tidak tahu apa-apa mengenai Harry Potter’,” katanya.

Ketua pembangkang Myanmar itu berkata, George Eliot dan Victor Huga merupakan antara penulis buku kegemarannya, yang turut mendedahkan bahawa ingin membaca buku-buku detektif, yang mana membantu beliau mengenai “siapa yang akan mendapat keuntungan daripada sesuatu jenayah tertentu... dan apakah kecenderungan orang ramai,”, keduanya, “mesej yang amat baik untuk semua ahli politik.

Penganjur berkata, mereka mahu festival itu mendedahkan Myanmar mengenai kebebasan baru untuk lebih berani dalam penulisan dan debat. - AFP

Artikel Sebelum

Suu Kyi Gemar Baca Buku Harry Potter

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain