suria

Lorong terbiar di Chinatown KL berubah wajah, kini lokasi karya seni menakjubkan!

Pengunjung mengambil gambar di pemasangan seni 'Illuminating Shadows' di Kwai Chai Hong di KL.

KWAI Chai Hong pada masa ini merupakan karya eksperimen yang menakjubkan melibatkan permainan perspektif menggunakan lampu dan bayang-bayang di kawasan Chinatown di Kuala Lumpur.

Bangunan pra-perang yang telah dipulihara dengan penuh kasih sayang di lorong yang kaya dengan sejarah ini menjadi tempat tumpuan pelancong.

ARTIKEL BERKAITAN: Wow! Citarasa nasi kandar... Burger P. Ramlee penghormatan KFC buat ikon Malaysia

Karya yang dicipta oleh artis/pengukir Alice Chang (arca porselin ‘The Lady’ dipamerkan di kawasan yang sama awal tahun ini) bertajuk Illuminating Shadows, menampilkan "Giant Rabbit Sculpture" dan "Rabbit Chaser".

Pada dasarnya dicipta sempena Festival Pertengahan Musim Luruh pada bulan September, karya ini merujuk kepada Jade Rabbit dan tradisi Kuda Tanglung Berlari.

"Dalam cerita rakyat Cina, Jade Rabbit yang baik hati tinggal bersama Chang-E di bulan dan kelihatan sentiasa menyediakan ubat penawar kehidupan," kata Chang.

Mengambil inspirasi daripada cara bagaimana wabak dan sekatan yang berlaku telah memberi kesan kepada masyarakat, Chang membina sangkar berukuran 2.4m x 1.5m dengan wayar logam, dan menggunakan petak holografik untuk mencipta ilusi melalui imej yang dipantulkan.

.

Pada waktu malam, pemasangan lampu mengubah suasana kawasan Kwai Chai Hong menjadi lorong yang mempesonakan.

Dalam siri baharu ini, Chang tetap dengan jati diri kepada penggunaan budaya dan tradisi Cina dalam suasana kontemporari.

"Jika anda melihat dengan teliti di sekeliling kita. Terdapat keindahan di mana-mana. Apa yang telah kita lalui dalam setengah tahun lalu, sekatan yang berterusan dan ketakutan berterusan terhadap ketidakpastian, telah membuatkan saya sedar betapa pentingnya berfikiran positif ini," kata Chang.

Apabila KL perlahan-lahan pulih, artis tersebut berhasrat mencipta sesuatu yang relevan kepada rakyat Malaysia pada zaman mencabar ini dan mengingatkan orang ramai supaya tidak putus harapan.

“Sementara kita terus pulih daripada (pandemik) ini, saya mahu mencipta seni yang akan membantu mengubah persepsi orang ramai tentang zaman kegelapan dalam hidup sebaliknya, melihat dengan pandangan yang berbeza.

"Hiasan pameran direka sedemikian rupa bagi menggalakkan orang ramai untuk mendongak melihat ke atas. Permainan lampu dan bayang-bayang adalah tafsiran saya tentang perkara indah yang kita panggil sebagai, kehidupan," tambahnya.

Enchanting laneway: People taking photos at the ‘Illuminating Shadows' art installation in Kwai Chai Hong, October 28, 2021. The newly rejuvenated Kwai Chai Hong laneway's latest experimental art installation takes a play on perspective using lights and shadows. — GLENN GUAN/The Star

Pemasangan 'Giant Rabbit' dipamerkan pada 'Illuminating Shadows' di Kwai Chai Hong di Chinatown, Kuala Lumpur.

"Dalam pelbagai cara, struktur seperti sangkar melambangkan peraturan dan SOP yang ditetapkan ke atas kita tetapi juga penghormatan yang tiada tandingan yang kita zahirkan untuk semua petugas barisan hadapan. Berkat ketabahan mereka, hari yang lebih cerah semakin mendatang.

"Oleh itu, kami ingin menyebarkan aura positif melalui pemasangan seni ini, ” kata Zeen Chang, rakan kongsi pengurusan Bai Chuan Management, dalam satu kenyataan.

Projek Kwai Chai Hong ialah projek pertama Pengurusan Bai Chuan yang menampilkan pemulihan bahagian muka bangunan 10 rumah kedai warisan dan menaik taraf lorong di antara Lorong Panggung dan Jalan Petaling.

Pada tahun 2020, pemasangan "Naga Terbang" sepanjang 27m telah memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina, manakala tafsiran berbeza tentang Jade Rabbit menggembirakan pengunjung dalam "Hops and Dreams" semasa Festival Pertengahan Musim Luruh.

Illuminating Shadows tahun ini adalah satu lagi pandangan kreatif tentang tradisi, kehidupan dan seni.

Turut dipamerkan di Kwai Chai Hong ialah Vivid Streams, yang melambangkan tentang liku-liku kehidupan menggunakan bahan holografik yang sama yang telah dimanipulasi ke dalam pelbagai bentuk, untuk merangkumi kehidupan kecairan yang ditawarkan.

“Dengan unsur angin dan matahari, bayang-bayang menjadi hidup dengan warna-warna terang yang sinonim dengan kehadiran keindahan dalam segala-galanya. Pengunjung akan gembira untuk mencari perubahan dalam perspektif memandangkan bayang-bayang biasanya bersifat gelap,” menurut satu kenyataan.

Illuminating Shadows dipamerkan kepada umum sehingga 5 Dis.

Kwai Chai Hong dibuka kepada orang ramai setiap hari dari 9 pagi hingga 10 malam, dengan SOP yang ketat dipatuhi di kawasan sekitar.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain