Paralimpik: Atlet Elit Sertai Kem Latihan Akhir - Sukan | mStar

Paralimpik: Atlet Elit Sertai Kem Latihan Akhir

PUTRAJAYA: Seramai 19 atlet elit paralimpik yang menggalas cabaran di temasya Sukan Paralimpik London 2012 menyertai kem latihan akhir bagi memantapkan lagi persediaan mental dan fizikal selama seminggu bermula Sabtu di Hotel Palm Garden IOI Resort di sini.

Pengarah Bahagian Atlet, Majlis Sukan Negara (MSN) Ahmad Shapawi Ismail berkata program latihan semua atlet berjalan lancar dan kesihatan atlet juga dalam keadaan baik.

"Dengan berbaki hanya dua minggu sebelum bertolak ke London, kita akan melakukan beberapa latihan simulasi bagi beberapa acara sukan, terutamanya memanah. Sebanyak empat daripada sembilan jenis sukan yang kita hantar dijadikan sandaran prospek pingat.

"Persediaan mental atlet perlu diberi perhatian untuk kali ini. Kita harap atlet paralimpik kali ini berjaya meraih pingat daripada sembilan sukan itu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kem latihan akhir Sukan Paralimpik London 2012 di sini Sabtu.

Ahmad Shapawi berkata empat jenis sukan yang menjadi sandaran prospek pingat adalah memanah, olahraga, powerlifting dan renang.

Seramai 20 daripada 23 atlet kelainan upaya yang akan ke London layak secara merit termasuk tujuh atlet olahraga iaitu Mohd Ziyad Zolkefli (lontar peluru F20), Mohamad Saifuddin Ishak (lompat jauh F13), Eryanto Bahtiar (lompat kijang dan lompat jauh F46), Adderin Majurin (lempar cakera F33), Faridul Masri (lontar lembing F56) serta atlet wanita Nur Suhana Ramlan (lontar peluru F20) dan Hemala Devi Eni Kuty (lempar cakera dan lontar peluru F12).

Koh Zhi Liang (ping pong), P. Mariappan (powerlifting), Zul Amirul Sidi Abdullah dan Jamery Siga (renang), Abdul Rahman Razali (lawan pedang), Mohd Khairul Hazwan Wahab (berbasikal), Hasihin Sanawi, Zulkifli Mat Zin dan Mohd Zafi Rahman Mat Saleh (memanah) serta Al Mustakim Matrin dan Nurul Amilin Balawi (pelayaran).

"Kita harap atlet elit paralimpik kali ini mengambil pencapaian atlet Olimpik di London baru-baru ini sebagai pencetus semangat mereka untuk beraksi cemerlang dan mengharumkan nama negara," kata Ahmad Shapawi.

Kesemua atlet tersebut akan berlepas ke London pada 21 Ogos ini. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa