Persiapan Infrastruktur Sukma Siap Sepenuhnya 20 Jun - Sukan | mStar

Persiapan Infrastruktur Sukma Siap Sepenuhnya 20 Jun

KUANTAN: Semua kemudahan infrastruktur untuk Sukan Malaysia (Sukma) yang dijadual siap 28 Mei ini, hanya akan siap sepenuhnya pada 20 Jun.

Perubahan tarikh itu bagaimanapun dilihat tidak akan menjejaskan persiapan Pahang selaku tuan rumah untuk Sukma edisi-15 yang dijadual berlangsung pada 7 Julai hingga 16 Julai ini .

Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat Sukma Pahang Ahmad Hairi Hussain berkata beberapa faktor termasuk keadaan cuaca yang tidak menentu dilihat memperlahan kerja-kerja pembinaan infrastruktur.

"Terdapat juga gelanggang seperti kolam renang yang telah dibina beberapa bahagian terpaksa diroboh untuk dibina semula bagi memenuhi ketetapan piawaian gelanggang mengikut syarat mini Olimpik," katanya ketika ditemui Bernama di sini, Selasa.

Beliau berkata Sekretariat Sukma menggandakan pemantauan dua hari sekali bagi memastikan kerja-kerja pembinaan infrastruktur itu siap mengikut jadual.

Selain itu katanya, pihak kontraktor juga telah mengambil inisiatif untuk bekerja pada waktu malam dan sehingga kini 86 peratus kerja menaik taraf 20 gelanggang dan tujuh pembinaan baru telah disempurnakan.

Sementara itu Ahmad Hairi berkata sebanyak 11 institusi pengajian tinggi (IPT) telah disediakan untuk penginapan atlet dari seluruh negara.

Kejohanan itu akan turut disertai 12,000 petugas teknikal, kebudayaan, keselamatan dan lain-lain, manakala 4,000 pelajar sekolah, IPT dan belia serta hampir 4,000 sukarelawan akan terlibat pada majlis perasmian Sukma itu.

Sukma 2012 akan melibatkan 24 acara yang menawarkan 693 pingat emas dan akan diadakan di tiga daerah di negeri ini iaitu Kuantan, Pekan dan Temerloh. - BERNAMA

Sukan Malaysia , Ahmad Hairi Hussain

Artikel Sebelum

MTA Adakan Mesyuarat Pertama Rabu Ini

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain