suria

Istana Budaya catat penjualan tiket acara seni RM6.144 juta sepanjang 2022

Istana Budaya mencatatkan jualan tiket sebanyak RM6.144 juta pada 2022.

ISTANA Budaya mencatatkan penjualan tiket sebanyak RM6.144 juta menerusi pelbagai program yang berlangsung sepanjang tahun 2022.

Ketua Pengarah Istana Budaya, Zubaidah Mukhtar berkata, nilai publisiti yang diterima pihaknya daripada media cetak dan elektronik bagi tempoh sama pula bernilai RM52 juta.

"Meskipun pandemik, kami di Istana Budaya berjaya membuat penjualan tiket sebanyak RM6.144 juta manakala nilai publisiti diberikan media pada tahun lalu bernilai RM52 juta.

"Sepanjang tahun lalu juga, Istana Budaya menerima sokongan sebanyak 29,000 penonton menerusi pelbagai program dan pertunjukan," katanya kepada mStar.

Zubaidah

Zubaidah memberitahu Istana Budaya menyusun pelbagai program menarik pada 2023.

Zubaidah berkongsi mengenai pencapaian itu menerusi Majlis Pelancaran Program 2023 Istana Budaya yang berlangsung di Putrajaya pada Selasa.

Pada majlis berkenaan, portal hiburan, gaya hidup dan berita mStar turut menerima penghargaan daripada agensi itu atas sokongan dan sumbangan diberikan.

ARTIKEL BERKAITAN: Erna Elliyana teruk kena tibai akibat kegagalan Kamya Fest, tampil buat pendedahan sebenar

ARTIKEL BERKAITAN: Pakej umrah ‘harga kayangan’, Neelofa mahu perjalanan lebih selesa... teruja nak bawa Bilal bersama

Anugerah itu disampaikan Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan), Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya, Mohd Yusri Mohd Yusoff.

Selain mStar, akhbar Berita Harian dan Harian Metro turut mendapat penghargaan sama.

WhatsApp Image 2023-02-21 at 6.16.30 PM

Zubaidah (empat dari kiri) dan Mohd Yusri Mohd Yusoff (tengah) bersama pihak media yang menerima penghargaan daripada pihak Istana Budaya.

Dalam pada itu, Istana Budaya turut melancarkaan kempen Gerak bertujuan menyemarakkan kecintan masyarakat terhadap kesenian negara.

Kempen itu kata Zubaidah membawa konsep jelajah ke seluruh tanah air bermula Jun 2023 dengan menampilkan Program Jangkauan Orkestra Tradisional Malaysia: Sounds of Malaysia, siri jelajah IB Sulur Nakasari, NSO Lambang Sari Series 2023 dan IB In The Park.

Tidak hanya itu, Istana Budaya akan menganjurkan Konsert Mega Kembara Muzik Tradisional dan Echoes of Bronze ASEAN.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Lain