suria

“Sampai akhirnya dia tak kenal kami lagi” - Sayu baca luahan Chef Wan tentang Cik Ani, sudah tak mampu urus diri akibat Alzheimer 

Chef Wan kongsi keadaan terkini Cik Ani yang semakin merosot.

UMUM mengetahui cef selebriti Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan cukup tabah menjaga ibunya yang semakin uzur disebabkan beberapa penyakit termasuk Alzheimer, dimentia dan kanser.

Chef Wan, 64, memaklumkan keadaan kesihatan ibunya Noraini Abdullah atau Cik Ani semakin memburuk sejak kebelakangan ini termasuk tidak mampu menyuap makanan sendiri.

Apa lebih menyedihkan kata cef itu, urusan ke tandas juga perlu dibantu oleh dia dan pembantunya.

Chef Wan kongsi keadaan Cik Ani.

"Dalam kes ibu saya sekarang, dia tak mampu menyuap makanan dia sendiri. Dia hanya merenung pinggan dan tidak buat apa-apa.

"Itu kerana otaknya yang memberi isyarat untuk memilih sudu dan makan sudah tidak berfungsi lagi.

ARTIKEL BERKAITAN: Kelas Cik Ani! Chef Wan tempah baju kurung basahan daripada Calvin Thoo - “Siang-siang dah naik ke bilik... katanya dah cuba masa saya tidur”

ARTIKEL BERKAITAN: Lupakan sengketa lama, konflik membabitkan Chef Wan dan Shikin Maembong berakhir baik... “Saya tahu dia hanya ingin menasihati”

"Semua urusan peribadi pun perlu bantuan saya dan pembantu. Dia tak tahu apa yang perlu dilakukan walaupun nak ikat kain sendiri," katanya.

Chef Wan berkongsi perkembangan ibunya itu di Instagram.

Menerusi video yang dikongsi, kelihatan Cik Ani sedang melakukan senaman dengan mengelilingi taman di rumah anaknya sambil dipapah oleh pembantu mereka.

Chef Wan jaga Cik Ani dengan penuh sabar.

Chef Wan berkata, meskipun senaman ringan menjadi perkara berat buat ibunya namun dia terpaksa tabahkan hati dan memaksa ibunya bersenam untuk kebaikan dirinya.

Dalam pada itu, Chef Wan berkata, penghidap penyakit Alzheimer semenangnya terpaksa bergantung dengan orang lain dan mengakui ibunya kini sudah berada pada tahap tersebut.

"Ibu saya kini berada di peringkat ini. Dia terpaksa bergantung dengan bantuan orang lain. Sampai akhirnya dia tidak mengenali kami lagi," ujarnya.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain