suria

Klaut Gubah 'Kemenangan Untukmu' Kenang Umat Islam Negara Bergolak

Kumpulan duo KLAUT tampil dengan muzik kerohanian. Foto Ihsan AJ MUSIC MALAYSIA

PETALING JAYA: Terkesan menyaksikan masyarakat Islam semakin dipinggirkan akibat peperangan yang tidak berkesudahan telah mendorong kumpulan duo KLAUT menggubah lagu Kemenangan Untukmu.

Dianggotai oleh Fikri Rafezin dan Zal Azman, mereka memberitahu lagu itu sebagai 'suara' mereka terhadap penindasan yang berlaku terhadap umat Islam di seluruh dunia terutamanya di Syria dan Palestin.

"Sebagai rakyat biasa kami tiada kuasa untuk membantu umat Islam yang ditindas di serata dunia termasuk Syria, etnik Rohingya terutama di Palestin kecuali dengan 'bersuara' melalui lagu.

"Saya mahu umat manusia sedar yang peta Palestin makin lenyap dari peta dunia, begitu juga dengan rakyatnya dan ebagai umat Islam kita tidak boleh membiarkan hal itu terjadi kerana Palestin adalah tempat suci umat Islam.

"Lebih-lebih lagi di situ tempat berlaku peristiwa penting umat Islam iaitu peristiwa Isra’ Mikraj," kata Zal Azman menggubah lagu itu bersama-sama penulis lirik Zara Alhaj.

Mengangkat konsep duo akustik dengan membawakan lagu-lagu berunsur kemanusian dan ketuhanan, Zal Azman berkata, dia berharap mesej disampaikan dapat diterima baik oleh pendengar.

Berpengalaman enam tahun dalam bidang penciptaan lagu, Zal Azman bagaimanapun memberitahu mereka mula bergiat aktif dalam pasaran mainstream sejak tiga tahun lalu.

"Sebelum merakamkan lagu single pertama ini, KLAUT selalu membuat persembahan di dalam majlis-majlis peribadi, membawakan lagu-lagu berunsur ketuhanan, kemanusiaan dan juga lagu-lagu balada cinta semasa.

“Kemenangan Untukmu juga merupakan lagu cinta, tapi cinta dari sudut yang berbeza, lebih kepada cinta sesama umat manusia," katanya.

KLAUT, Kemenangan Untukmu

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain