Azean Serah Memorandum Kepada Suhakam

AZEAN IRDAWATY
AZEAN IRDAWATY
AZEAN IRDAWATY

KUALA LUMPUR: Aktres Azean Irdawaty memberitahu bahawa polis mendakwa bahawa anaknya, Benjy yang kini ditahan selama 60 hari tanpa bicara mengancam keselamatan negara.

Azean memberitahu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) bahawa dia mempunyai kesulitan dan dilarang untuk bertemu anaknya sepanjang di bawah jagaan pihak polis.

Hari terakhir dia bertemu Benjy pada 18 Mac, di lokap Balai Polis Bukit Jalil iaitu seminggu selepas penangkapannya, namun begitu, dia hanya diberi tempoh 15 minit sahaja.

"Saya telah diberitahu supaya tidak perlu melantik peguam kerana tiada perlu dan tiada gunanya. Selain itu, saya kecewa kerana tidak dapat menghantar semangkuk sup dan ubat kepadanya," katanya ketika menyerahkan memorandum kepada Suhakam bagi membenarkan peguam-peguam dan ahli-ahli keluarga untuk Bertemu Benjy.

"Saya memberitahu polis yang anak lelaki saya menderita akibat asma dan ingin memberi beberapa ubat yang saya membawakan. Bagaimanapun mereka tidak membenarkannya, saya hanya ingin menjalankan tanggungjawab saya sebagai ibu kepada seorang anak," katanya sambil menangis.

Kandungan memorandum itu juga mendesak agar Suhakam mengadakan dialog dengan kerajaan dan polis mengenai isu penafian akses terhadap peguam-peguam kepada orang-orang tahanan di bawah Emergency Ordinance atau Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Peguam kepada Benjy, Amer Hamzah Arshad berkata, anak guamnya telah dinafikan hak asasi manusia bagi mendapatkan perkhidmatan peguam dan polis telah mengunakan kuasanya untuk menahan semula Benjy selepas dia dibebaskan oleh Mahkamah Majistret pada 25 Mac lalu.

Pesuruhjaya Suhakam, Datuk N Siva Subramaniam berkata, menjadi hak untuk mana-mana tahanan mendapatkan khidmat seorang peguam.

"Itu adalah hak asasi manusia yang polis tidak boleh menafikan perkhidmatan peguam walau apa juga situasi," katanya.

Selepas mendengar aduan-aduan yang disuarakan oleh ahli-ahli keluarga, Suhakam merasakan bahawa polis perlu mempunyai cara komunikasi atau perhubungan awam yang lebih baik apabila berhadapan dengan masyarakat.

Benjy atau nama sebenar, Khaeryl Benjamin Ibrahim telah ditahan polis pada 11 Mac di kondominium, Kepong dan disiasat terlibat dalam sindiket memproses dan mengedar dadah.

Artikel Berikut

AF 8: Anum Tersingkir

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain