suria

Kecoh Axia tak dikenali ‘block’ pagar rumah, rupanya ‘kerja’ anak sendiri... buat kejutan sampai mak ayah menangis

Bapa sebak terharu menerima kejutan kereta baharu.

SIAPA yang tak terkejut kalau tiba-tiba sebuah kereta yang tidak dikenali diletakkan di depan rumah?

Itulah berlaku kepada sebuah keluarga dan lebih menghairankan apabila kenderaan itu diparkir menghalang pintu masuk rumah mereka.

"Kecoh orang parking depan rumah!" menurut perkongsian video di laman sosial yang dimuat naik seorang pemuda yang berakhir dengan satu 'prank' (gurauan).

Bercakap kepada mStar, pemuda berkenaan, Mohd Haazik Mohamed berkata, gurauan tersebut sebenarnya merupakan satu kejutan yang dirancang oleh mereka adik-beradik untuk ibu bapanya.

Lebih mesra disapa Haazik, katanya, kejadian berlaku ketika ibu bapanya, masing-masing berusia 65 dan 68 tahun berkunjung ke rumah salah seorang kakaknya di Bandar Baru Uda di Johor Bahru, Johor, pada minggu lalu.

"Kejutan dibuat oleh along (kakak sulung) dan abang ipar bagi menggantikan kereta Viva ayah yang digunakan sejak 2008.

"Kereta lama dah 15 tahun, selalu ada masalah termasuk kadang-kadang air cond rosak. Jadi, along kasihankan ayah dan beli kereta baharu sebelum apa-apa tak diingini berlaku," katanya kepada mStar.

Ibu turut menangis dengan kejutan yang dibuat oleh anak-anak.

Pemuda berusia 36 tahun itu memberitahu, kejutan dilakukan secara spontan pada hari berkenaan.

"Abang ipar konon keluar nak pergi beli barang, tapi pergi ambil kereta Axia di Perodua dengan menaiki Grab dan pandu bawa balik ke rumah dan parking kereta tu di luar pintu pagar.

ARTIKEL BERKAITAN: Bapa bersuara teringin kereta continental, 5 beradik tak duduk diam... Tiba-tiba Mercedes C200 muncul depan rumah!

ARTIKEL BERKAITAN: Lelaki guna van uzur terkejut pekerja hotel hulur kunci kereta baharu masa birthday isteri! Peristiwa terserempak mak lap cermin di tepi jalan 'melekat' di hati anak

"Dia kemudian berlakon nak keluarkan kereta dia yang parking dalam pagar rumah. Masa itulah panggil mak dan ayah keluar rumah tengok kereta siapa yang park di luar.

"Semua cari siapa pemilik kereta Axia tu. Rumah kakak ni tak pernah timbul masalah orang park depan rumah, jadi mak ayah rasa pelik," ujarnya yang berasal dari Johor Bahru.

Along (kanan) bersama suami dan anak-anak.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, persoalan yang bermain dalam fikiran ibu bapanya terjawab apabila kakak sulungnya memaklumkan kereta Axia di hadapan rumah tersebut adalah hadiah untuk ibu bapa mereka.

"Ayah seorang yang mudah mesra, cuma semakin tua ni hati ayah 'tisu', mudah tersentuh. Apabila along beritahu itu hadiah kereta dia, ayah terus menangis.

Semakin tua ni hati ayah tisu. Apabila along beritahu itu hadiah kereta dia, ayah terus menangis.

HAAZIK

ANAK

"Bukan setakat luar rumah je, mak ayah kemudian masuk rumah dan berpelukan sambil menangis," katanya mengenai ibu bapanya yang mempunyai tujuh cucu.

Mengulas lanjut, Haazik berkata, hadiah kereta tersebut diberikan selepas bisnes yang diusahakan kakak dan abang ipar sebagai ejen pembekal barangan implan perubatan, menggalakkan.

Haazik (duduk hadapan, kanan) bersama keluarga.

Tambah pensyarah itu, kereta baharu berkenaan juga membolehkan ibu bapanya untuk melakukan perjalanan bersama dengan lebih jauh berbanding sebelum ini.

"Kereta lama sering bermasalah, jadi kami tak izinkan ayah bawa kereta tu keluar dari Johor. Kalau ayah nak keluar dari Johor pun, kami akan sediakan kereta milik adik-beradik.

"Ayah merupakan pesara kerajaan dan aktiviti masa lapangnya sekarang gemar memancing, berkebun dan berjumpa dengan cucu-cucu. Ayah juga pernah 'mengidam' nak ke Terengganu.

"Alhamdulillah ayah masih sihat untuk memandu, mungkin akan datang mahu berjalan-jalan ke Pantai Timur pula insyaAllah," katanya.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain

Aslam tak mampu poligami - Abby Abadi