suria

Tak tergamak sedekah baju seksi, wanita ini gali lubang tanam tepi rumah... Ada yang minta tapi maaf, enggan tanggung dosa!

Tasha nekad menanam baju-baju lama yang seksi selepas berhijrah.

PENGHIJRAHAN ke arah yang lebih baik bukanlah perkara yang mudah terutama apabila ia melibatkan perubahan diri termasuk cara berpakaian dan pergaulan.

Bahkan tidak ramai yang berjaya istiqamah seterusnya kembali kepada ‘dunia’ mereka sebelum ini disebabkan beberapa faktor seperti persekitaran dan pengaruh rakan.

Untuk itu ada bermacam-macam cara dilakukan oleh mereka yang berhijrah.

Maka tidak hairanlah rakaman video seorang wanita menanam baju-baju seksi miliknya menarik perhatian warganet baru-baru ini, iyalah pakaian tersebut kelihatan masih elok dan cantik tetapi dimusnahkan begitu saja.

Walaupun ramai yang menyatakan rasa sayang, namun bagi pemiliknya yang dikenali sebagai Tasha, ia tidak memberi kesan kerana dia enggan berkompromi dengan hal berkaitan tuntutan agama.

Jelasnya, baju-baju tersebut juga tidak sesuai disedekahkan mahupun diberi kepada orang lain atau dihantar ke pusat pengumpulan baju terpakai untuk golongan memerlukan.

Berpegang kepada prinsip ‘enggan menyebarkan dosa’, wanita terbabit berharap warganet yang melihat videonya tidak mempertikaikan tindakan yang diambil.

Tasha merupakan anak tunggal.

Tasha merupakan anak tunggal.

“Baju seksi tanam saja... kalau prelove (terpakai), nanti kakak pula tanggung dosa hampa (kamu). Zaman muda jahil, tak dengar ceramah agama.

“Sekarang masih banyak baju-baju cantik dan branded kak Tasha tak tanam dan nak jual murah-murah. Kalau ada yang berminat dengan baju, kasut, jam, buku-buku, baju budak dan permainan... serendah 10sen.

“Cepat grab, doakan kak Tasha sihat. Semoga banyak lagi rezeki kita dapat kongsi bersama,” ujarnya.

Ketika dihubungi mStar, ujar pemilik nama sebenar Amylia Nastasha Aziz yang pernah berkhidmat sebagai kru kabin sejak 2010, pakaian tersebut sudah lama terperam di dalam almarinya iaitu sejak enam tahun lalu.

Menurutnya, ia susulan penghijrahan yang dilakukan semasa masih bekerja dalam profesion tersebut sekitar 2016.

Pelbagai dugaan dilalui sepanjang penghijrahan yang dilakukan.

Pelbagai dugaan dilalui sepanjang penghijrahan yang dilakukan.

“Semasa kerja akak terpaksa buka tudung, kemudian apabila di luar waktu kerja akak akan kembali memakainya.

“Baju-baju seksi seperti itu memang dah lama terperam dalam almari. Ada juga yang dibeli tapi tak sempat dipakai... terus sahaja dilupuskan.

“Lagipun akak nak kosongkan almari yang ada,” luahnya yang berhijrah kerana ingin menjaga diri daripada pandangan orang lain.

Berdasarkan video yang tular di TikTok, ibu tunggal berusia 42 tahun itu dilihat sedang menanam pakaian lama dipercayai di kawasan lapang di rumahnya.

Ia direkod oleh pekerjanya yang ingin menyimpan video tersebut sebagai kenangan.

Tasha berpengalaman lebih 18 tahun sebagai cabin crew dan telah menjejaki pelbagai negara.

Tasha berpengalaman lebih 18 tahun sebagai cabin crew dan telah menjejaki pelbagai negara.

Merupakan anak tunggal dan hidup sebatang kara, Tasha mengakui dia tidak mempunyai tempat untuk membuat ‘rujukan’ melainkan hanya mendengar ceramah agama.

Disebabkan itu, anak jati Pulau Pinang ini mengambil keputusan untuk menanam pakaian berbanding memberikannya kepada orang lain kerana bimbang terpaksa menanggung dosa si pemakai.

Ada juga baju seksi yang dibeli tapi tak sempat dipakai... terus sahaja dilupuskan.

TASHA

Tambahnya lagi, sejak 2015 dia sudah membina perniagaan sendiri yang dikenali sebagai Tasha Empire sebelum mengambil keputusan untuk berhenti berkhidmat sebagai kru kabin.

ARTIKEL BERKAITAN: Sering abai hidayah Allah sehinggalah ditugaskan ke Jeddah, bekas pramugari nekad peluk Islam! Terkejut reaksi keluarga

ARTIKEL BERKAITAN: “Kami nak jadi orang baik” - Dua sahabat warga emas naik motor ke pejabat NGO, akhirnya bergelar saudara baharu

Menerusi perkongsiannya, rata-rata warganet menzahirkan rasa terkejut melihat tindakan itu.

Tidak kurang juga yang mencadangkan supaya Tasha menghasilkan sarung bantal atau mix-and-match pakaian tersebut supaya kelihatan seperti muslimah versatil.

Bisnes yang dimulakan sejak 2015.

Bisnes yang dimulakan sejak 2015.

“Mak saya akan recycle buat bantal peluk atau karpet warna warni macam zaman dulu.

“Teringat mak saya, kain-kain tak pakai ni dia akan jadikan projek alas kaki.

“Sis boleh mix-and-match dengan baju-baju lain jadikan dia fesyen muslimah yang versatil.

“Boleh pakai dalam rumah,” ujar beberapa netizen.

Dalam pada itu, terdapat juga warganet yang mendoakannya supaya terus istiqamah dengan penghijrahan diri.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain