suria

Majlis sanding manis tanpa bridesmaids ‘over’ melaram... Pengantin terkejut geng makcik-makcik masuk dewan bawa dulang hantaran!

Majlis kenduri pengantin ini diserikan dengan ibu saudara dan sahabat sebagai bridesmaids.

ORANG lama ambil 'feel'.

Begitulah kapsyen pada video menunjukkan barisan wanita sudah lanjut usia sedang membawa dulang hantaran dalam satu majlis pernikahan di sebuah dewan di Kuantan, Pahang.

Berkongsi kisah kepada mStar, Nur Syahirah Mustaffa, 27, menceritakan semula momen keunikan majlis persandingannya yang diadakan pada 18 Jun lalu sehingga menjadi tular di TikTok.

"Mula-mula tu saya dan suami dah buat keputusan tak nak guna bridesmaid. Tapi masa hari kejadian tu saya ada minta tolong kawan-kawan datang untuk bawa dulang hantaran.

"Nak dijadikan cerita pula kawan-kawan saya tak sampai lagi. Mereka sampai lambat sebab ada masalah dengan pengangkutan. Masing-masing bergerak secara berasingan.

"Jadi ibu dan kawan baik saya bagi cadangan agar ibu saudara saya yang bawa semua dulang sebab kebetulan mereka pakai sedondon warna biru mengikut tema majlis kahwin saya," ujar Syahirah.

ARTIKEL BERKAITAN: Dua kali 'tragedi'! Selepas 5 bulan nikah, pengantin terkejut 'ditenggelamkan' pelamin, bridesmaid... Seminggu sebelum kahwin pun ada kisah tragis

ARTIKEL BERKAITAN: Bridesmaid sebak ditarik pengantin naik atas rumah selepas selesai nikah, sanggup curi masa buat kejutan - “Saya ingat dia nak luah tentang perkahwinan”

Katanya yang merupakan seorang pendidik di sebuah sekolah di Kuantan, dia bersyukur keranan sembilan orang ibu saudara termasuk kawan baiknya sudi memikul peranan sebagai 'dulang girls'.

Walaupun permintaan berkenaan dibuat pada saat akhir, namun tiada sebarang keluhan daripada mereka yang datang jauh dari Johor apabila disuruh membawa dulang.

"Sebenarnya saya dan suami pun tak tahu tentang plan ini. Kami pun terkejut apabila tengok makcik-makcik dan sahabat saya masuk dewan bawa dulang.

Barisan ibu saudara Syahirah menjadi pembawa dulang untuk hari bahagianya.

"Mereka pun senyum saja happy masa bawa dulang tu. Makcik-makcik saya ni memang sporting saja. Mereka setuju walaupun minta bawa dulang tu last minute.

"Ada yang dah pangkat nenek dah pun bawa dulang tu. Mereka tu adik-beradik dan kakak ipar belah ibu dan ayah. Alhamdulillah semua nampak okey dan enjoy saja masa majlis tu berlangsung," ujarnya lagi.

Berikutan video yang menjadi tular di TikTok, rata-rata netizen kagum setelah melihat rakaman yang menunjukkan kelainan dalam majlis perkahwinya.

Kami pun terkejut apabila tengok makcik-makcik dan sahabat saya masuk dewan bawa dulang.

NUR SYAHIRAH

Malah, mereka turut memujinya yang masih mengekalkan adat Melayu terdahulu dengan menjadikan ahli keluarga sebagai pengapit di hari bahagia.

"Alhamdulillah sejuk mata memandang, semoga berbahagia di dunia dan akhirat.

"Begini bagus, kalau kawan jadi bridesmaids mesti 'tenggelam' pengantin. Kalah pengantin dengan mereka punya mekap dan baju.

"Bridesmaids paling manis pernah tengok... ayu je masing-masing," komen netizen di akaun TikTok sepupu Syahirah, Iqbal Aiman.

Majlis perkahwinan yang berlangsung pada 18 Jun 2022.

"Saya memang tak ada akaun TikTok. Saya tak tahu pula video tu boleh viral selepas sepupu saya upload. Saya dapat tahu pun lepas sepupu hantar dekat group Whatsapp famili. Saya baca komen pun melalui akaun suami saja.

"Dulu-dulu makcik saya tak merasa jadi 'dulang girls'. Saya seronok apabila mereka dapat merasa semua tu waktu majlis baru-baru ni.

"Sekurang-kurangnya saya dapat tunjukkan bahawa saya hargai mereka dengan cara ini walaupun bukan perancangan saya pada awalnya," kata Syahirah.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain