suria

Wanita diuji ketika buat bisnes tampung kos rawatan ibu... ejen batal tempahan, stok sampai hampir semuanya remuk

Yati berusaha menghabiskan stok yang diterimanya

WALAUPUN tiada jawapan tepat mengapa kaum hawa menyukai perhiasan emas, namun hakikat yang tidak dapat dinafikan adalah, logam berharga itu mampu menjadi penyelamat di kala poket sesak atau berdepan masalah kewangan.

Malah ketika wabak Covid-19 melanda baru-baru ini, kebanyakan rakyat Malaysia yang terkesan menggunakan logam berharga itu sebagai sumber kewangan semasa bagi menggantikan pendapatan yang terjejas.

ARTIKEL BERKAITAN: Bukan mudah nak cari duit beli food truck! Wanita ini terpaksa repair kek ‘kemalangan’ depan pelanggan, mujur lori tak remuk

ARTIKEL BERKAITAN: Demi ibu... pengurus muda bukan sahaja sanggup lepaskan jawatan tapi pilih jadi 'mak andam', kini gaji dah level high class

Mengakui kebenarannya, usahawan muda Hasyyati Haris berkata, adik-beradiknya diduga apabila ibu tercinta Saripah Abd Ghani jatuh sakit sejak 2010 dan disahkan menghidap myelofibrosis tiga tahun lalu.

Bercerita kepada mStar, ujarnya yang juga jururawat di salah sebuah hospital kerajaan sejak 2013, berkata kos perubatan ibunya dianggarkan RM7,600 sebulan.

"Keputusan diagnosis diperoleh pada November 2020, itu pun selepas beberapa rawatan dilakukan ke atas mak termasuk mengambil sample air tulang belakang.

"Bermula dari situ, saya menceburkan diri dalam perniagaan produk kecantikan kerana kalau mengharapkan gaji semata-mata, memang tak cukup.

"Jadi saya mulakan bisnes pada bulan Februari tahun lepas. Tapi saya masih bekerja sebagai jururawat dan waktu bisnes tidak menganggu tanggungjawab saya sebagai penjawat awam.

"Dengan keuntungan perniagaan yang diperoleh, saya mampu menampung separuh daripada kos rawatan mak.

"Saya berkongsi dengan kakak kedua, jadi sebulan saya akan keluarkan RM3,500," ujarnya yang merupakan anak ketiga daripada enam adik-beradik.

Ibunya menghidap myelofibrosis sejak 2019.

Ibunya menghidap myelofibrosis sejak 2020.

Memulakan perniagaan semestinya memerlukan modal dan itulah yang perlu dilalui wanita berusia 34 tahun ini.

Pada awalnya, dia hanya mengeluarkan RM280 daripada duit simpanan dan menjadi ejen produk.

"Masa tu, jualan memang menjadi sehingga saya boleh upgrade ke level ketua yang memerlukan modal sebanyak RM10,000.

"Kemudian saya berjaya mendapatkan ejen bagi produk yang dijual. Jadi untuk upgrade ke peringkat seterusnya, saya memerlukan modal RM27,000 pula.

Antara stok yang ada pada Yati.

Antara stok yang ada pada Yati.

"Pada ketika inilah saya menjual barang kemas yang dimiliki bagi menampung modal yang besar," ceritanya yang mempunyai dua cahaya mata.

Menurutnya, perhiasan emas terpaksa dijual kerana modal yang dikeluarkan sebelum ini 'tertangguh'.

Bercerita lanjut, kata anak kelahiran Jeli, Kelantan itu, ia disebabkan stok yang dibelinya menghadapi masalah.

"Kejadian bermula apabila ejen enggan terima stok yang dipesan tu. Kebiasaannya saya akan ambil 1,500 kotak untuk jualan retail dan agihan ke ejen dengan nilaian RM27,000.

"Sebab masa tu produk tengah dapat banyak permintaan dan jualannya sangat laju. Jadi, bila seorang ejen ni nak stok 500, saya tambahkan jumlah stok yang selalu diambil.

Yati juga berkhidmat sebagai jururawat.

Yati juga berkhidmat sebagai jururawat.

"Saya terus pesan 2,000 kotak berbanding 1,500. Tiba-tiba ejen batalkan pesanan dengan alasan tak cukup modal.

"Disebabkan saya dah buat bayaran pada ibu pejabat, saya terpaksa terima stok dan minta ejen jangan batal. Tapi bila stok sampai, kotak pula remuk.

"Lebih kurang dua per tiga daripada jumlah yang dihantar tu. Jadi, ejen terus batalkan stok dengan alasan kotak kemek teruk dan tak boleh dijual," ujarnya sayu.

Lebih menyedihkan apabila stok yang diterima dalam keadaan remuk itu tidak boleh dikembalikan ke ibu pejabat.

"Saya ada maklum pada ketua, tapi dia cakap tak boleh tolak balik sebab bayaran dah buat. Lagipun tak tahu punca kotak remuk tu sama ada masa lori bawa atau dari ibu pejabat sendiri.

Modal Alhamdulillah, sepanjang saya buat tak pernah ada masalah. Saya mampu simpan RM3,000 hingga RM4,000 dari modal RM10,000 dahulu.

HASSYYATI HARIS

"Jadi saya buat keputusan untuk jual murah sikit berbanding harga asal supaya dapat kembalikan duit modal yang telah saya keluarkan.

"Bagaimanapun, tak dapat jual bawah harga pasaran kerana saya kena jaga kebajikan ejen bawahan yang lain," ujarnya yang masih mempunyai banyak baki stok walaupun jualan telah dimulakan penghujung Disember 2021.

Walaupun, pelbagai dugaan mendatang, namun dia tetap menzahirkan rasa syukur kerana sepanjang tempoh berdepan dengan kesukaran, dia tidak meminjam duit daripada sesiapa termasuk ahli keluarga.

"Modal Alhamdulillah, sepanjang saya buat tak pernah ada masalah. Saya mampu simpan RM3,000 hingga RM4,000 dari modal RM10,000 dahulu.

Yati bersama suami dan anak-anaknya.

Yati bersama suami dan anak-anaknya.

"Dalam keadaan sekarang pun saya tidak meminjam wang daripada sesiapa dan hanya menggunakan keuntungan yang diperoleh sebelum ini... duit tu juga saya gunakan untuk perubatan mak.

"Cuma modal saya stuck sebab ejen batalkan pesanan," katanya yang mengambil keputusan untuk memberi cenderahati dan buat meal planner sebagai cenderahati tambahan untuk tarik pelanggan.

Selain itu, katanya, bagi memastikan stok yang dimiliki habis, dia menggunakan pengaruh media sosial untuk mendapatkan pelanggan tambahan.

"Saya terpaksa guna platform sosial media dan saya dah minta izin dari ibu pejabat untuk jual murah sikit dari harga asal," jelasnya yang turut memuat naik video di TikTok tentang stok yang remuk itu.

Perkongsiannya itu ditonton lebih 382,300 pelayar TikTok dan kebanyakannya ingin membeli produk yang dijual.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Lain