suria

“Pekak ke apa kau ni?” - Selamba kongsi video tengking pekerja McD ketika drive-thru, lelaki ini teruk dikecam

Video itu dipercayai dirakam sendiri oleh pelanggan berkenaan dari dalam keretanya sebelum ia dikongsi ke aplikasi TikTok.

BEEDEPAN dengan pelbagai jenis pelanggan dengan ragam yang berbeza-beza menjadi cabaran utama buat mereka yang bekerja di restoran.

Terbaharu, tular satu video memaparkan seorang pelanggan lelaki menengking pekerja restoran makanan segera ketika dia membuat pembelian menerusi perkhidmatan pandu lalu atau drive-thru.

Dalam kejadian tersebut, pelanggan berkenaan dilihat dilayan oleh seorang petugas lelaki di kaunter drive-thru restoran McDonald's yang tidak dapat dipastikan lokasinya.

ARTIKEL BERKAITAN: Kecoh bergaduh di kaunter drive-thru restoran makanan segera, polis sahkan pemandu sudah ditahan

ARTIKEL BERKAITAN: Beratur hampir sejam di lorong drive-thru untuk order ais kosong, pemuda terkejut dengan layan barista - “Saya senyum tapi rasa sebak sangat”

Pada mulanya urusan membuat pesanan dibuat seperti biasa, namun tidak lama selepas itu dia nampak berang selepas diajukan soalan oleh pekerja berkenaan sekali lagi bagi mendapatkan kepastian mengenai pesanan yang dibuat olehnya.

"Saya dah cakap tiga (ketul ayam) tadi kan. Set saya cakap. Pekak ke apa kau ni?" ujar pelanggan tersebut yang meninggikan suaranya.

Dia kemudiannya memandu ke kaunter drive-thru seterusnya untuk membuat pembayaran dan mengambil makanan yang dipesan.

"Lain kali cakap dengan customer tu elok-elok sikit," ujarnya lagi.

marah2

Antara komen netizen di TikTok.

"Terhegeh-hegeh, sorry-sorry. Tak payah sorry lah, dah buat salah tu, salah la.

"Haa, aku dah panas ni. Cakap bukan main kekwat," ujar pelanggan lelaki itu lagi.

Video itu dipercayai dirakam sendiri oleh pelanggan berkenaan dari dalam keretanya sebelum ia dikongsi ke aplikasi TikTok.

Rakaman tersebut bagaimanapun 'lesap' selepas empunya badan dikecam netizen sehingga dia turut meletakkan akaun TikTok miliknya dalam mod privasi.

Malang menimpa pelanggan lelaki tersebut apabila ada netizen yang sudah memuat turun video tersebut sebelum ia disebarkan semula ke platform Twitter.

Rata-rata netizen mengecam pelanggan itu yang disifatkan biadab dan tidak bertimbang rasa terhadap pekerja restoran.

Yang dia tiba-tiba trigger nak marah kenapa? Customer service memang kena tanya banyak kali.

NETIZEN

"Kita hidup dalam zaman yang mana orang merakam kebodohan sendiri," tulis @hanifjamals di Twitter, merujuk kepada perbuatan pelanggan itu yang merakam aksinya memarahi pekerja berkenaan.

"Buat content bodoh untuk post dekat sosial media. Seriously, staff kerja F&B ni antara yang paling mencabar sebab apa? Sebab ada customer kerek macam ni lah.

"Kalau tak reti sabar jangan order drive thru, ingat benda tu boleh dengar clear ke? Memanglah ulang dua atau tiga kali supaya tiada kesalahan order mangkuk jamban betul.

"Yang dia tiba-tiba trigger nak marah kenapa? Customer service memang kena tanya banyak kali untuk make sure order betul. Apa masalah dia? Lainlah kalau cashier tu tinggi suara kat customer," tulis beberapa netizen lagi.

Untuk rekod, video kejadian itu yang disebarkan ke Twitter oleh seorang individu pada awal pagi Ahad telah meraih lebih setengah juta tontonan.

Di sebalik kecaman yang berterusan, ada netizen turut menitipkan pesan agar kita semua sentiasa menghormati pekerja restoran atau sesiapa sahaja dalam dunia ini.

Betul tu, yang penting kita kena sentiasa hormat orang. Bak kata orang putih "respect is earned, not given".

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Harry Maguire jadi sasaran Chelsea