suria

Cair tengok ‘effort’ bekas kekasih mengorat semula, gadis terima lamaran... tak rasa rugi kahwin muda - “Saya bukan jenis nak enjoy pun”

Awyn selamat disatukan dengan suaminya pada 29 Februari lalu.

PASANGAN ini pernah terputus hubungan selepas melalui fasa sedih apabila cinta tidak kesampaian. Namun ternyata jodoh mereka masih kuat.

Cinta Nur Ilyka Mazuin Mohd Azmalee, 19, dan Muhammad Amir Redha Sulaiman, 22, bertaut kembali dan kedua-duanya disatukan pada 29 Februari lalu.

Menurut pengantin perempuan yang lebih mesra disapa Awyn, dia bertemu buat kali pertama dengan suaminya menerusi aplikasi mencari jodoh, OMI.

ARTIKEL BERKAITAN: Tiada hantaran... pengantin pegang bunga kantan di majlis nikah, belanja kurang RM1,500 - “Ada yang mengata tapi saya pekakkan telinga”

ARTIKEL BERKAITAN:Rajin balas IG Story tangga kejayaan! Tak pernah kenal, lelaki ini ambil masa 2 bulan untuk crush terdetik nak ‘follow back’ - “Mamat Arab mana pula ni?”

"Mula-mula kami kenal melalui OMI, aplikasi cari jodoh macam Tinder. Lepas tu kami chat... dia pun minta nombor handphone jadi kami pun start  WhatsApp.

"Kebetulan kami tinggal di daerah yang sama. Saya belajar di Kuantan, dia pula kerja dekat Kuantan. Jadi kami pun plan jumpa. Kami couple tapi tak lama sebab masa tu dua-dua tak ada persefahaman.

"Lepas putus tu kami lost contact lama jugalah dan masa tu saya couple dengan orang lain," katanya kepada mStar.


Awyn dan suaminya bertemu kali pertama di aplikasi OMI.

Namun kata Awyn, ditakdirkan dia dipertemukan semula dengan suaminya di Instagram.

"Lepas saya putus cinta barulah dia cari saya semula di IG. Dia chat dan asyik balas IG Story saya.

"Dia cuba mengorat saya semula. Bila tengok effort dia tu nampaklah dia serius. Jadi saya pun terima dia semula dan cuba perbaiki hubungan kami sebelum ini.

Memang ramai cakap eh ruginya kahwin awal sebab tak boleh nak enjoy. Sebenarnya saya bukan jenis nak enjoy pun. Lagipun masa bercinta pun kami jarang keluar bersama.

NUR ILYKA MAZUIN MOHD AZMALEE

"Dia bawa saya jumpa family dia. Memandangkan mak ayah saya dah tak ada, jadi saya pun ikut jumpa family dia. Alhamdulillah family dia semua baik-baik," katanya.

Pada awalnya Awyn dan suaminya mahu bertunang terlebih dahulu tetapi terpaksa akur dengan permintaan keluarga untuk berkahwin awal kerana keadaan datuknya yang tidak sihat.

Awyn turut berkongsi kisah percintaan mereka di Twitter sehingga menjadi tular.

"Pada mulanya nak tunang je dulu tapi atuk Awyn asyik masuk hospital. Jadi family sebelah arwah ayah minta dipercepatkan sebab atuk nak jadi wali.

"Kami buat keputusan nak kahwin pada 22 Februari tapi family belah arwah ayah nak 29 Februari. Tapi ditakdirkan atuk meninggal dunia pada 21 Februari lalu.

"Masa tu rasa macam aduh banyaknya dugaan. Tapi Alhamdulillah urusan pernikahan kami pada 29 Februari tu dipermudahkan dan ayah saudara jadi wali saya," katanya.

Meskipun baru saja berusia 19 tahun, Awyn tidak menganggap faktor usia sebagai kekangan untuk dia mendirikan rumah tangga dengan pilihan hatinya.

"Memang ramai cakap eh ruginya kahwin awal sebab tak boleh nak enjoy. Sebenarnya saya bukan jenis nak enjoy pun. Lagipun masa bercinta pun kami jarang keluar bersama.

Awyn tidak menjangka bertemu jodoh dengan Amir selepas hubungan terputus.

"Bagi saya kehidupan selepas kahwin lebih baik. Sekarang kami banyak keluar berdua, lebih senang. Saya tak kisah pun orang nak cakap apa. Nak enjoy dengan kawan-kawan tu boleh tapi kena ada limitlah," katanya.

Kisah percintaan Awyn dan suaminya dikongsi di Twitter sehingga mendapat perhatian netizen.

Posting tersebut mendapat 4,700 ulang kicau dan lebih 14,000 tanda suka.


Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my
Awyn, kahwin, OMI, jodoh

Artikel Berkaitan

Artikel Lain