suria

Pelajar dari Johor akan diterbangkan ke UK, jumpa Ratu Camilla di Istana Buckingham

Pelajar itu dijangka berjumpa dengan Ratu Camilla pada 16 November.

SEORANG pelajar Malaysia akan diterbangkan ke United Kingdom (UK) pada Ahad untuk bertemu dengan Ratu Camilla.

Pertemuan antara Kong Yong Sin, 15, dengan Camilla akan berlangsung di Istana Buckingham pada 16 November.

Pelajar SMK Tinggi Kluang, Johor itu berpeluang bertemu Camilla selepas dia menjadi naib juara kategori senior Pertandingan Esei Komanwel Ratu (QCEC) 2023.

Yong Sin, peserta Program Wartawan Muda BRATs The Star, berasa tidak percaya apabila pengumuman empat pemenang teratas dibuat melalui panggilan video baru-baru ini.

Dalam entrinya, dia menjawab soalan "Adakah umur penting?" dengan cerpen bertajuk "Pemerhatian yang dibuat di Kopitiam Tempatan, 13 Mac, 2023".

Terbuka kepada semua warga Komanwel berumur 18 tahun ke bawah, QCEC, yang dihoskan oleh Royal Commonwealth Society yang berpangkalan di UK, ialah pertandingan menulis antarabangsa tertua di dunia untuk sekolah.

Tema tahun ini ialah "Komanwel yang Diterajui Belia", mencabar para peserta untuk meneroka kuasa yang dipegang oleh golongan muda dalam komuniti global dan untuk mempertimbangkan cara kuasa ini dimanfaatkan untuk memberi impak yang bermakna kepada dunia.

Permohonan untuk edisi 2024 Program Wartawan Muda BRATs The Star kini dibuka. Untuk butiran, pergi ke facebook.com/niebrats. - The Star.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain