suria

Penjara, denda RM100,000 menanti individu sebar berita palsu tentang Covid-19, darurat... berkuat kuasa esok

Penjara atau denda atau kedua-duanya sekali jika disabitkan bersalah menghasilkan, menyiar atau menyebarkan berita palsu berkaitan Covid-19 atau proklamasi darurat.

BERMULA Jumaat ini (12 Mac), individu yang menghasilkan, menerbitkan atau menyebarkan berita palsu berhubung Covid-19 atau proklamasi darurat boleh dikenakan denda, penjara atau kedua-duanya, menurut Warta Kerajaan Persekutuan.

Menurut Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) (No 2) 2021 yang diwartakan pada Khamis (11 Mac), individu yang menyebarkan berita palsu 'dengan cara apa pun, dengan niat untuk menyebabkan, atau yang mungkin menimbulkan ketakutan atau kebimbangan kepada awam' boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Ordinan menyatakan bahawa mahkamah boleh memerintahkan penghapusan penerbitan jika dianggap sebagai berita palsu.

Mahkamah juga dapat memerintahkan pesalah untuk membuat pernyataan maaf, yang mana kegagalan untuk melakukannya boleh menyebabkan denda tambahan hingga RM50,000, atau penjara tidak lebih setahun, atau kedua-duanya.

Ordinan tersebut juga menyatakan bahawa undang-undang tersebut berlaku untuk mana-mana individu yang terlibat dalam penyebaran berita palsu dalam dan luar negara, tanpa mengira kewarganegaraan, memandangkan berita palsu tersebut menjejaskan Malaysia atau warganegara Malaysia.

Warta itu mendefinisikan berita palsu sebagai 'sebarang berita, maklumat, data dan laporan, yang keseluruhannya atau sebahagiannya adalah palsu yang berhubungan dengan Covid-19 atau proklamasi darurat, sama ada dalam bentuk rencana, visual atau rakaman audio atau dalam apa-apa bentuk lain yang boleh menggambarkan perkataan atau idea'.

Jika berlaku kesalahan berterusan, pesalah boleh dikenakan denda tidak lebih RM1,000 untuk setiap hari selama kesalahan itu berterusan setelah disabitkan kesalahan. - The Star

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain