Lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan... tunggu 30 Mac ini!

Anggota polis dibantu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melakukan sekatan jalan raya di Kilometer 83 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu pada Isnin. fotoBERNAMA

KEPUTUSAN sama ada kerajaan akan melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hanya akan diketahui pada 30 Mac ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan bersidang untuk menentukan sama tempoh itu akan dilanjutkan atau sebaliknya.

"Sama ada nak lanjut akan kita teliti dari segi perkembangan yang boleh kita lihat pada hari ini. Kalau sekiranya sudah ada penambahbaikan dengan tindakan diambil KKM dengan dibantu agensi lain apatah lagi kerjasama semua pihak termasuk kumpulan tabligh yang masih berbaki belum keluar lagi tu maka kemungkinan besar tindakan kawalan pergerakan ini tunjuk kesan positif.

ARTIKEL BERKAITAN: Covid-19: Hanya seorang dibenarkan keluar rumah - Fadillah

"Kalaulah kiranya data dan angka kita lihat kemudian ini lebih rendah daripada apa yang kita lihat pada waktu hari ini, itu akan kita pantau tetapi sebelum tempoh itu tamat sebelum 30 Mac, MKN akan bersidang sama ada langkah diambil tempoh dua minggu itu memadai atau perlu kita lanjutkan seminggu ataupun dua minggu daripada tarikh tamatnya 30 Mac ini. Ini akan kita kaji atau maklumkan," katanya pada sidang media, Isnin.

Mengenai tahap keberkesanan PKP, Muhyiddin berkata masih ada sebilangan kecil individu yang masih ingkar larangan itu.

Anggota tentera menaiki kenderaan mengelilingi sekitar kawasan Butterworth untuk memberi nasihat kepada orang ramai agar duduk di rumah dan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan bagi mencegah penularan COVID-19 pada Isnin. - fotoBERNAMA

"Perintah kawalan sekarang yang telah kita mulakan sejak 18 Mac lalu agak makin bertambah baik. Laporan yang saya telah terima daripada lapangan dilaksana pihak polis dan tentera terkini hampir 90 peratus.

"Walaupun begitu masih terdapat mereka yang tidak mematuhinya. Saya harapkan kalau boleh sampai ke 100 peratus. Jadi dari satu sudut ia boleh dikatakan berkesan tapi kita harap pergerakan itu dapat dikurangkan kepada paras paling minima," katanya.

Kerajaan mengumumkan PKP di seluruh negara, berkuatkuasa pada 18 Mac hingga 31 Mac, bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Susulan itu, kerajaan menetapkan hanya seorang dibenarkan keluar rumah untuk urusan penting sepanjang tempoh itu.

Menteri Kanan (Infrastruktur), Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, mereka hanya dibenarkan keluar untuk pembelian barangan keperluan dan ubat-ubatan.

“Yang dibenarkan keluar untuk beli barang keperluan atau ubat-ubatan, hanya seorang atau ketua keluarga, itu panduan asas.

“Kalau terpaksa membawa orang, dia kena beri penjelasan kepada pihak polis, dan itu atas budi bicara. Tapi secara dasar, hanya seorang boleh dibenarkan.

“Tapi misalnya berlaku kematian, dan ini perlu dijelaskan kepada pihak polis,” katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain