Sakit mental punca anak, menantu disyaki dera ibu - Polis

DUA anak dan seorang menantu yang dipercayai mendera ibu mereka yang berusia 64 tahun sehingga warga emas itu cedera di seluruh badan, disahkan mengalami tekanan perasaan dan mempunyai masalah mental.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner  Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid pada Khamis berkata ia disahkan melalui rawatan psikiatrik yang dijalankan terhadap anak lelakinya yang berumur 32 tahun serta  anak perempuan dan menantu perempuannya yang masing-masingnya berumur 35 dan 28 tahun itu.

Katanya pemeriksaan yang dibuat di Hospital Bukit Mertajam (HBM) itu turut mendapati ketiga-tiga individu itu tidak pernah ke hospital untuk menerima rawatan namun pemeriksaan awal doktor pakar mengesahkan mereka mempunyai masalah mental.

“Selain itu, ibu mereka juga turut dibawa untuk menjalani rawatan psikiatrik namun dia tidak memberikan kerjasama dan doktor memerlukan sedikit masa untuk mengetahui keadaan mentalnya,” katanya di Bukit Mertajam, Khamis.

Semalam, jiran keluarga itu menyelamatkan warga emas yang dipercayai didera oleh anak dan menantunya sendiri di Flat Sri Desa Wawasan, di SPT.

Ketika diselamatkan, wanita itu mengalami kecederaan teruk di kepala dan seluruh anggota badan, namun dia yang juga dipercayai mempunyai masalah kemurungan, tidak mengaku dipukul oleh anaknya dan mendakwa dia terjatuh.

Nik Ros Azhan berkata siasatan awal mendapati warga emas itu didera sejak empat bulan lepas selepas tinggal bersama-sama dengan kedua-dua anak dan menantunya itu namun dia tidak pernah menceritakan perkara berkenaan kepada anak-anaknya yang lain.

Beliau berkata kedua-dua anak dan menantu warga emas itu tidak bekerja, dan hanya bergantung kepada wang bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Menurutnya dua cucu warga emas itu yang masing-masing berumur enam dan 10 tahun yang tinggal bersama mereka di rumah itu kini diserahkan kepada saudara terdekat mereka untuk penjagaan sementara.-- Bernama

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain