Banjir di Townsville: 50 rakyat Malaysia selamat - Semasa | mStar

Banjir di Townsville: 50 rakyat Malaysia selamat

LIMA puluh rakyat Malaysia yang kini berada di bandar Townsville di Queensland, Australia yang dilanda banjir dilaporkan selamat.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata keadaan di kawasan yang terjejas masih berisiko tinggi kerana hujan lebat dijangka berterusan untuk beberapa hari akan datang.

Rakyat Malaysia yang melawat atau tinggal di kawasan-kawasan yang terjejas dinasihatkan supaya berwaspada dan terus mengikuti laporan berita tempatan dan keadaan ciaca, kata kenyataan itu.

"Wisma Putra melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra dan Konsulat Malaysia di Sydney, akan terus memantau keadaan dan akan berhubung rapat dengan pihak berkuasa tempatan untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai keadaan," menurut kenyataan.

Banjir itu yang disifatkan berlaku “sekali dalam seabad" berpunca daripada hujan lebat yang tidak normal semasa musim tengkujuh dan memaksa beribu-ribu penduduk meninggalkan rumah masing-masing kerana hujan lebat dijangka berterusan.

Rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular dinasihatkan untuk menghubungi sama ada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra atau Konsulat Malaysia di Sydney seperti butiran di bawah:  Suruhanjaya Tinggi Malaysia 7 Perth Avenue, Yarralumla ACT, 2600, Canberra Tel : +612 61200300 +614 13683625 (Cik Nor Afzan) E-mel : mwcanberra@kln.gov.my  KONSULAT/EDUCATION MALAYSIA 67 Victoria Road, Bellevue Hill, NSW 2023 Tel : +61403 403 132 (Encik Khalil Zaiyany - Education Malaysia) +61478 180 448 (Encik Ahmad Zuriat - MARA) E-mel : contact@ema.org.au / maradsydney@yahoo.com -Bernama

Banjir , Australia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini