Pelajar B40 diberi kelonggaran bayar yuran MRSM secara ansuran atau tangguh

SHAH ALAM: Pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), dari kalangan keluarga golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) yang tidak berkemampuan dibolehkan untuk membuat pembayaran pendaftaran kemasukan, secara ansuran atau membuat penangguhan bayaran.

Menerusi kenyataan pada Ahad, Mara memaklumkan pelajar berkenaan boleh membuat permintaan kepada pihak pengurusan maktab ketika hari pendaftaran.

"Pelajar dan ibu bapa tidka perlu bimbang kerana pihak Mara sentiasa memberikan keutamaan kepada pelajar B40 serta memastikan cita-cita mereka untuk melanjutkan pelajaran ke MRSM tidak terhalang," jelas agensi itu.

Mara menetapkan yuran pendaftaran bagi pelajar baharu Tingkatan 1 dan 4 untuk kemasukan ke MRSM 2019 sebanyak RM342 seorang.

Sebahagian besar daripada yuran ini adalah untuk kegunaan dan menampung aktiviti pelajar sepanjang pembelajaran di MRSM.

Dalam pada itu, Mara turut memaklumkan pelajar dalam kalangan miskin tegas, pihaknya telah memperkenalkan Program Bantuan Untuk Pendidikan Mara (Budi).

Pelajar yang terpilih dalam program ini akan dipertimbangkan untuk mendapatkan wang saku berjumlah RM50 sebulan serta pengecualian bayaran wang caruman sebanyak RM60 sebulan.

"Tahun ini, Mara menyasarkan 500 pelajar akan ditawarkan skim Budi di mana bantuan ini ditaja beberapa GLC dan pusat zakat.

"Sehubungan itu, Mara turut mempelawa syarikat dan orang ramai terutama anak-anak Ansara yang berpeluang mendapat pendidikan terbaik di MRSM suatu ketika dahulu untuk turut serta menyumbang dalam program Budi," kata kenyataan itu.-SinarHarian


MRSM, Mara

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Khairul Dzaimee dilantik KP Imigresen

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain