Pindah duit serta-merta guna nombor telefon bimbit penerima

Pelanggan yang ingin menerima pemindahan dana melalui DuitNow dengan menggunakan nombor telefon bimbit perlu melakukan pendaftaran sekali sahaja. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: DuitNow, perkhidmatan pembayaran elektronik baharu daripada Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet)  yang membolehkan pelanggan bank memindahkan wang secara serta-merta dan selamat dengan menggunakan nombor telefon bimbit penerima, kini tersedia kepada orang ramai menerusi 14 bank tempatan dan juga asing.

PayNet dalam satu kenyataan pada Ahad berkata perkhidmatan itu yang tersedia mulai 17 Dis (Isnin)  dilancarkan melalui saluran perbankan Internet dan/atau mudah alih bank-bank berikut iaitu Ambank (M) Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd, Bank of China (Malaysia) Bhd, BNP Paribas Malaysia Bhd, CIMB Bank Bhd, Citi Bank Bhd, Heong Leong Bank Bhd and HSBC Bank Malaysia Bhd.

Bank-bank yang lain ialah Malayan Banking Bhd, OCBC Bank (Malaysia) Bhd, Public Bank Bhd ,RHB Bank Bhd, Standard Chartered Bank Malaysia Bhd dan United Overseas Bank (Malaysia) Bhd.  

Syarikat itu berkata, susulan daripada pelancaran ini, rangkaian institusi yang menawarkan perkhidmatan DuitNow akan diperluaskan dengan penambahan 17 bank dan syarikat e-dompet tidak lama lagi.

“Pelanggan yang ingin menerima pemindahan dana melalui DuitNow dengan menggunakan nombor telefon bimbit mereka perlu melakukan pendaftaran satu kali sahaja untuk memautkan nombor telefon bimbit ke nombor akaun bank mereka,” kata syarikat itu.

Pelanggan juga boleh memautkan nombor MyKad atau MyPR, nombor Tentera atau Polis, nombor Pasport atau nombor Pendaftaran Perniagaan ke akaun bank mereka untuk menerima wang.

“Kami amat berbesar hati dengan sambutan daripada jutaan rakyat Malaysia yang telah mendaftar untuk DuitNow yang membolehkan mereka menerima dana dengan menggunakan nombor telefon bimbit dan nombor MyKad mereka,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, Peter Schiesser (gambar).

Bank Negara Malaysia merupakan pemegang saham tunggal terbesar PayNet.  

Pelanggan bank kini boleh melihat, mengubah suai atau memindahkan pendaftaran DuitNow mereka melalui saluran Perbankan Internet atau Mudah Alih di 14 buah bank. 

Bagi memastikan kemudahan kepada pelanggan, bank-bank di Malaysia telah bekerjasama supaya pelanggan dapat melihat pendaftaran mereka di semua bank apabila mereka mengunjungi Perbankan Internet atau Mudah Alih mana-mana satu daripada bank mereka.

Pemindahan dana sehingga RM5,000 adalah percuma untuk semua pengguna dan perusahaan kecil sederhana (PKS) dan pelanggan boleh melakukan pemindahan dengan mengakses tab DuitNow di bawah menu ‘Pemindahan Dana' di saluran Perbankan Internet atau Mudah Alih bank masing- masing. 

Sesetengah bank juga akan mengetepikan caj transaksi DuitNow bagi pemindahan dana yang melebihi RM5,000.

“DuitNow merupakan fasa pertama dalam langkah beberapa tahun oleh industri perbankan untuk memodenkan infrastruktur pembayaran runcit di Malaysia," kata Schiesser. - Bernama

DuitNow

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain