Adu salah guna SST melalui WhatsApp

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir (tengah) bersalaman dengan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Saifuddin Nasution (dua, kiri) pada Majlis Penutup Taklimat Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) di Seri Mentaloon, hari ini. FOTO: Bernama

ALOR SETAR: Orang ramai yang mempunyai aduan berhubung Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) kini boleh berbuat demikian menerusi aplikasi WhatsApp, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Saifuddin Nasution Ismail.

Katanya, penggunaan aplikasi media sosial itu sebagai saluran alternatif bertujuan memudahkan pengguna yang perlu menyertakan nama penuh, gambar resit serta nama premis yang berkenaan ke talian 019-2794317.


“Tindakan akan diambil dalam tempoh 24 jam,” katanya selepas menghadiri Majlis Taklimat Pelaksanaan SST oleh Jabatan Kastam di sini pada Isnin.

Beliau berkata, pihaknya telah menerima 642 aduan menerusi WhatsApp sejak medium itu diperkenalkan pada 1 September lalu dengan kebanyakannya melibatkan harga makanan dan minuman di restoran.


Tambahnya lagi, sejak pelaksanaan SST pada 1 September lalu, pihaknya menyaksikan penurunan harga barang 0.2 hingga 12.9 peratus.

Sementara itu Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir ketika berucap merasmikan majlis tersebut berkata SST yang dilaksanakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) lebih mesra rakyat berbanding Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dikenakan kerajaan terdahulu.

"Melalui SST barangan cukai dikurangkan hingga 5,000 barangan iaitu 38 peratus berbanding 60 peratus semasa GST dahulu.

"Kerajaan PH juga berjanji tidak akan songlap duit-duit yang diperolehi dari SST ini dan sekiranya ada wakil kerajaan yang terlibat dengan pecah amanah maka akan dikenakan kuasa undang-undang sedia ada," katanya.


Lebih 200 orang yang terdiri daripada Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Anggota Dewan undangan Negeri, ketua-ketua jabatan dan pegawai-pegawai kerajaan hadir pada taklimat itu.
-BERNAMA

SST, Saifuddin Nasution Ismail

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain